/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/DOC/ Promo-LEX și-a exprimat opinia față de sesizarea deputatului Munteanu la CCM privind desemnarea premierului

04 iulie 2020, ora 10:46

Asociația „Promo-LEX” și-a exprimat opinia la solicitarea Curții Constituționale a Moldovei (CCM) după ce deputatul Platformei DA Igor Munteanu s-a adresat cu o sesizare în care a cerut CCM să se expună dacă are șeful statului un drept discreționar de a desemna orice candidat la funcția de prim-ministru, fără a ține cont de faptul că majoritatea parlamentară, în procesul consultărilor, îi recomandă să desemneze un candidat concret la funcția de prim-ministru și dacă este obligat șeful statului, să desemneze candidatul majorității parlamentare la funcția de prim-ministru, propus în timpul consultărilor cu fracțiunile parlamentare sau nu.

Astfel, asociația Promo-LEX consideră că:

– Atribuția președintelui de a propune candidatul pentru funcția de prim-ministru constituie o obligație constituțională care trebuie exercitată cu bună credință și în spiritul articolului 6 Constituție care prevede atât separarea puterilor în stat cât și colaborarea acestora.

– În esență regimul politic din Republica Moldova este unul parlamentar, potrivit dispozițiilor actuale ale Constituției, totuși șeful statului nu mai este o emanație a majorității parlamentare sau Parlamentului. Chiar dacă potrivit art.2 alin.(1) din Constituție, suveranitatea națională aparține poporului care o exercită în mod direct și prin organele sale reprezentative, totuși art.60 alin.(1) Constituție definește clar că Parlamentul este organul reprezentativ suprem. Respectiv, prevederile absolute de inferioritate și subordonare menționate în HCC nr. 32 din 29 decembrie 2015 se modifică odată cu modificarea modalității de alegere a șefului statului prin vot universal de întreg poporul.

– Totuși, caracterul inferiorității șefului statului față de Parlament se păstrează în virtutea art.60 alin.(1) Constituție, însă subordonarea acestuia Parlamentului și majorității parlamentare nu mai este
determinantă și el cu bună credință dispune de dreptul să încerce să se opună voinței acestora.

– Considerăm că președintele în urma procesului de consultare a fracțiunilor parlamentare are dreptul de a înainta doar o singură dată aceiași candidatură care nu este agreată de majoritatea parlamentară
formalizată (în cazul existenței acesteia) sau Parlament (în cazul în care nu există o majoritate
parlamentară formalizată sau candidatul respins de Parlament prima dată a reușit să coaguleze formalizat o majoritate parlamentară sau suportul unei majorități absolute a deputaților pentru un Guvern minoritar asumat).

– Șeful statului, prin analogie cu mecanismul constituțional de soluționare a conflictului juridic în cadrul procedurilor de promulgare a legilor, va putea respinge o singură dată candidatul majorității formalizate sau unei majorități a deputaților aleși în sprijinul unui Guvern minoritar asumat. Considerăm, că înaintarea repetată a aceluiași candidat de către majoritatea parlamentară formalizată sau o majoritate a deputaților aleși în sprijinul unui Guvern minoritar asumat generează obligația președintelui de a se supune voinței Parlamentului, în virtutea art.60 alin.(1) din Constituție.

– Respingerea repetată, cu rea credință, de către președinte a candidatului propus ar însemna crearea de premise artificiale pentru dizolvarea Parlamentului în care tehnic există o majoritate formalizată sau o majoritate tehnică în susținerea unui Guvern minoritar, iar crearea acestor premise artificiale ar fi contrare Constituției și principiului colaborării puterilor în stat definit în art.6 Constituție.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram