/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Vot final în Congres și exerciții NATO. Preotul de la înmormântarea lui Navalnîi, pedepsit

Ștefan Gațcan, noua „vedetă politică” a săptămânii. Ce avere a declarat acesta, când a ajuns deputat

missing
05 iulie 2020, ora 13:05

Acum două săptămâni, deputata Efrosinia Grețu era cap de afiș al știrilor politice, după ce a plecat de la Partidul Democrat la Pro Moldova, și trăgeam cu ochiul peste averea pe care a declarat-o parlamentara anul trecut. Săptămâna aceasta, toți au uitat de Efrosinia Grețu, iar „vedeta politică” a săptămânii a devenit Ștefan Gațcan, un alt deputat care a încercată să se alăture partidului condus de Andrian Candu, de această dată, din Partidul Socialiștilor (PSRM), doar că într-un final nu i-a reușit. Cu sau fără implicarea colegilor săi din PSRM, Gațcan și-a depus mandatul și a dispărut din țară. Până Gațcan revine în țară și în spațiul public fizic, nu doar prin intermediul unor înregistrări video, să tragem cu ochiul peste averea pe care acesta a declarat-o, când a ajuns în Parlament. 

În 2019, potrivit declarației, Ștefan Gațcan a primit un salariu de circa 157 de mii de lei, de la clinica „Extramed” și circa 28 de mii de lei, remunerare pentru activități didactice la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”.

Gațcan împreună cu familia deține două terenuri intravilane, cumpărate în 2009, ale căror valoare totală indicadă în declarație este de puțin peste două mii de lei.

În declarație, Gațcan indică două apartamente, ambele cumpărate prin credit de ipotecar în anul 2014 și a căror valoare totală este de circa 1,6 milioane de lei sau circa 82 de mii de euro. Cel mai probabil, creditul pentru apartamente, în sumă de 1,7 milioane de lei, a fost luat de la „Moldinconbank” (credit indicat în declarația de avere). Acesta trebuie întors până în 2024.

Parlamentarul demisionar mai declară un automobil Volkswagen, din 2010, a cărui valoare indicată este de 200 de mii de lei sau circa zece mii de euro.

Ștefan Gațcan a fost ales deputat în fracțiunea PSRM la alegerile din luna martie, din circumscripția Hîncești. Acesta s-ar afla acum în România. După tentativa nereușită de a trece la Pro Moldova, acesta și-ar fi depus mandatul a doua zi. Cererea sa de demisie nu a fost deocamdată examinată de colegii săi din Parlament.

Toată istoria creată în jurul plecării deputatului Gațcan e legată indirect și de un presupus scandal de corupție. Igor Dodon și deputați din PSRM spun că acesta ar fi primit jumătate de milion de euro, pentru a pleca de la socialiști la Pro Moldova, lucru negat vehement de cei din partidul lui Andrian Candu și de Ilan Șor, or, din spusele lui Igor Dodon, banii i-ar fi fost propuși de cineva din partea Partidului Șor.

Procuratura cercetează „cazul Gațcan”, însă din perspectiva presiunilor pe care colegii săi din PSRM ar fi făcut-o asupra sa, după ce și-a anunțat plecarea din fracțiune. Totuși, procurorii mai investighează alte presupuse cazuri de corupere a deputaților, pentru a părăsi partidele din coaliție și a se alătura opoziției, și anume Partidului Pro Moldova și Partidului ȘOR.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram