/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

Rusia: Jurnalista Svetlana Prokopieva, condamnată la plata a aproape 7.000 de dolari pentru „justificarea terorismului”

missing
06 iulie 2020, ora 16:12

Un tribunal rus a găsit-o luni pe jurnalista Svetlana Prokopieva vinovată de „justificare a terorismului” şi a amendat-o cu 500.000 ruble (6.965 dolari), la capătul unui proces judiciar care a provocat indignare în rândul organizaţiilor pentru apărarea drepturilor omului, transmite agerpres.ro citând Reuters şi AFP.

Parchetul rus ceruse vineri şase ani de închisoare pentru Prokopieva.

Jurnalista a respins acuzaţiile şi a afirmat că a fost adusă în faţa instanţei pentru că şi-a făcut meseria, denunţând o „răzbunare” din partea serviciilor de securitate pentru ”criticile ei violente şi evident corecte”.

Înaintea procesului, zeci de jurnalişti şi militanţi pentru drepturile omului au cerut achitarea Svetlanei Prokopieva. Svetlana Prokopieva ”nu îşi face decât meseria”, a subliniat vineri organizaţia Reporteri Fără Frontiere (RSF), avertizând cu privire la ”un precedent periculos pentru toţi jurnaliştii ruşi”. Principala organizaţie rusă pentru apărarea drepturilor omului, Memorial, a calificat luni acest caz ”în mod clar cu caracter politic” şi care are ca scop să ”servească drept exemplu pentru intimidarea jurnaliştilor ruşi”.

Prokopieva, care a sosit la tribunal îmbrăcată cu un tricou cu mesajul ‘Nu vom tăcea!’, a declarat că va contesta în apel decizia instanţei. În pledoaria sa finală înaintea pronunţării verdictului, ea a spus că nu se ”teme să critice statul” şi să le ”spună ofiţerilor de securitate că uneori greşesc”. ”Pentru că eu ştiu că poate deveni cu adevărat înfricoşător dacă nu vorbesc, dacă nimeni nu vorbeşte”, a adăugat ea.

Autorităţile au pus-o sub acuzare pe jurnalistă pentru un articol consacrat unui atentat care a vizat sediul unui birou regional al Serviciului de securitate rus (FSB) în 2018. Un adolescent care se revendica anarhist s-a aruncat în aer în sediul FSB din Arhanghelsk (nord-vest), rănind trei membri ai serviciilor de securitate.

Câteva zile mai târziu, Svetlana Prokopieva a citit la antena locală a postului de radio Echo Moscova o cronică în care a legat acest atentat sinucigaş de climatul politic instaurat în Rusia de Vladimir Putin. Ea a criticat statul pentru reprimarea opiniilor contrare poziţiilor oficiale şi a spus că această abordare din partea Moscovei poate duce la acte radicale de protest similare celui de la Arhanghelsk.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram