/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Vot final în Congres și exerciții NATO. Preotul de la înmormântarea lui Navalnîi, pedepsit

/VIDEO/ Liber să crezi în tine! Povestea Mariei-Mădălina Jaloba, care la doar 14 ani mișcă lucrurile în localitatea ei de baștină - Selemet

missing
06 iulie 2020, ora 21:30

Când ai destulă ambiție și o dorință enormă de a ajuta pe alții, poți să miști munții din loc, indiferent de vârstă. Povestea noastră de astăzi este despre o fată care, la doar 14 ani, a organizat mai multe campanii de ajutorare a bătrânilor și copiilor defavorizați. Se întâmplă departe de Chișinău, într-un sat din raionul Cimișlia, dar care nu este unul oarecare. În Selemet grija față de oamenii nevoiași este în capul mesei, iar cu ajutorul partenerilor externi de dezvoltare, localitatea poate inspira și alte sate prin buna administrare.

Am cunoscut-o pe Mădălina în ziua în care în satul Selemet urma să aibă loc festivalul Iprosop. Ca multe alte evenimente, și acestă activitate a fost amânată din cauza riscului de îmbolnăvire cu noul coronavirus. Totuși, în curtea Casei de Cultură a fost improvizată o șezătoare, ca sătenii să simtă cât de puțin spiritul sărbătorii. Până nu demult elevă în clasa a 8-a, Mădălina a pășit în lumea volutariatului acum doi ani, când a fost aleasă lidera organizației de juniori a Asociației de Băștinași. De atunci, împreună cu echipa ei, din care fac parte încă 12 elevi, și ghidată de Seniori, adolescenta a reușit să ducă la bun sfârșit mai multe campanii sociale.

MARIA-MĂDĂLINA JALOBA, PREȘEDINTĂ ADB JUNIORI: „Susținem familiile social-vulnerabile si batranii care au ramas singuri sau i-au lăsat copii si au plecat peste hotare. In primul rand noi facem un mic plan cum cum vom urma pasii, astfel după ce punem planul nostru pe foaie, il studiem mai bine și incepem sa trecem la actiune. Intrebam parintii, alti vecini pe cine cunosc ei ca au nevoie de ajutor”.

La o mahala distanță de Casa de Cultură, într-o locuință desprinsă parcă din povești, locuiește doamna Gafia. Trecută deja de 90 de ani, bătrânica își poartă singură de nevoi și tot ea își îngrijește grădina, în care nu prea găsești zare de buruiană. Când nu era pandemia, voluntarii o vizitau mai des. Acum, au trecut să o întrebe de sănătate sau dacă are nevoie de ceva.

Sunt însă în sat și probleme pe care voluntarii tineri nu le pot soluționa. Cum ar fi reabilitarea drumului spre gimnaziu. Porțiunea, de aproape 700 de metri, este atât de distrusă încât în orice moment cineva își poate frânge vreun picior sau mână. Conștienți că trebuie să aibă acces la o educație de calitate, elevii au filmat drumul și l-au trimis autorităților de la Chișinău. Nu au primit răspuns nici acum.

Noi cu puterile noastre putem să soluționam probleme mai mici, dar asta este o problemă mai mare, uite ce-i de lung el, din vale până-n deal. Ce să facem? Aici avem nevoie de ajutor din exterior.

Adolescenții i-au cucerit pe seniori, așa își zic adulții din asociația de băștinași, cu energia și entuziasmul lor. Iar, de când lucrează cot la cot pentru dezvoltarea satului, întotdeauna au fost de acord unii cu alții. Nu le-au zis nimic nici atunci când, în prag de Anul Nou, ei încă împărțeau daruri copiilor cu un singur părinte.

ELENA MORARU, PREȘEDINTA AB „BAȘTINA”: „Pe la 11 de noapte, eu cu ei, am umblat prin sat pe la copii cu un părinte, am dăruit câte un cadou și dulciuri. Câte un ursulet. Pentru ei nu a fost familia pe primul loc, dar să faci ceva frumos în ajun de An Nou, pentru ei a fost ceva mai presus”.

LARISA JALOBA, MAMA MADĂLINEI: „La toți copiii aceștia pornirea este de la cei 7 ani de acasă. Așa cum au fost educați acasă, ce au văzut la părinți, aceea merg și ei mai departe”.

Dacă virusul nu le va strica planurile, atunci vara se anunță a fi plină de evenimente în satul Selemet. Vizionarea filmelor în aer liber este prima acțiune pe care tinerii vor să o organizeze cât mai curând. Însă cum? – este întrebarea care îi frământă pe toți.

„Să fie distanța între scaune. De exemplu, scaunul care se poate de așezat să fie cu galben și două lăsate. Și tot așa: peste două, peste două”.

La toamnă, Mădălina va fi clasa a 9-a, ceea ce înseamnă că, după ce va absolvi gimnaziul, va trebui să plece din sat pentru a urma un liceu. Peste câțiva ani, fata se vede o femeie de afaceri, la fel ca mama ei, și mereu pusă pe noi fapte bune, plămădite din dorință, ambiție și entuziasm.

MARIA-MĂDĂLINA JALOBA, PREȘEDINTĂ ADB JUNIORI: „Munca voluntară pe care o fac acum nu este pentru a aștepta răsplată sau să mă duc la toți și să le zic că eu am fost voluntară și dați-mi un job pentru că am făcut asta. Noi facem fapte bune din suflet”.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram