/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Vot final în Congres și exerciții NATO. Preotul de la înmormântarea lui Navalnîi, pedepsit

/VIDEO/ Scandal la Piața „Delfin” din Chișinău, care mâine se va închide

missing
06 iulie 2020, ora 20:44

Scandal cu îmbrânceli astăzi, la o piață din sectorul Buiucani. De mâine aceasta se închide. Potrivit administrației, unii agenți economici nu s-au conformat restricțiilor și au activat pe timp de pandemie, iar acum refuză să achite chiria. Supărați sunt ceilalți comercianți, care au respectat toate măsurile. Și la Piața Centrală a fost astăzi ceartă, deoarece administrația a dispus ca mai multe gherete din jurul acestia să fie evacuate. De cealaltă parte, vânzătorii se plâng că, după ce au rămas cu buzunarele golite de pandemie, acum vor rămâne și fără locuri de muncă.

De câteva zile, comercianții de la piața Delfin, din sectorul Buiucani al Capitalei, au aflat că, de mâine, rămân fără locuri de muncă. Și asta pentru că au fost anunțați de către administrație că, din cauza unor agenți economici, care au încălcat restricțiile și au lucrat pe timp de pandemie, piața se închide.

„Nu avem cu ce hrăni copiii, din cauza a trei oameni care lucrează ilegal!”; „Ei lucrează acum, au lucrat și în pandemie. Ei încalcă legea!”, spun unii vânzători.

În schimb, comercianții în cauză ne-au spus că administrația, chiar și pe timp de pandemie, a perceput taxa de chirie de la comercianți. Și acum sunt impuși să achite sume enorme, pe care nu le au: „Eu sunt vinovată că trebuie să-i plătesc domnului 140 de mii de lei pe timp de pandemie? Nu e normal să-i plătesc. Pentru chirie, două luni jumătate”.

Pretorul sectorului Buiucani a declarat că, de fapt, administrația pieței șantajează comercianții, ca aceștia să achite chiria.

VADIM BRÎNZANIUC, PRETORUL SECTORULUI BUIUCANI: „Noi cel puțin vedem ca un șantaj activitatea administrației și nu vom tolera un asemena comportament”.

De partea cealaltă, directorul pieței zice că aceasta va fi închisă pentru lucrări de modernizare, dar așteaptă ca toți agenții economici să se conformeze restricțiilor.

NICOLAE DOGARU, DIRECTORUL PIEȚEI DELFIN: „Nu este niciun șantaj, sunt aberații. Ei activează ilegal pe teritoriul pieței și urmează să elibereze locurile de comerț”.

Și la Piața Centrală a fost scandal. Proprietarii gheretelor de pe strada Tighina au fost rugați să-și părăsească locurile de muncă, în cel mult două săptămâni, deoarece vor avea loc lucrări de modernizare a străzii. Astăzi dimineață le-a fost deconectată și energia electrică: „Domnul m-a îmbrâncit, a intrat, a deconectat energia electrică”; „Domnule primar, noi am votat pentru dvs., am făcut totul ca să ajungeți în fotoliu, iar cu noi se comportă urât”.

Oamenii sunt nemulțumiți de alternativa propusă de administrația pieței: „Ne-au oferit locuri lângă pește, cartofi, ouă, dar e imposibil să vinzi bijuterii acolo”.

Directorul pieței ne-a explicat că gheretele vor fi evacuate cu forța, întrucât încurcă la reabilitarea rețelelor inginerești și la construcția unei parcări.

ION PÎNTEA, DIRECTORUL PIEȚEI CENTRALE: „În cazul dat, va fi procedura de evacuare silită. Se elaborează sistematizarea parcării în adiacentul pieței de către Institutul de Proiectare ca să fie amenajată o parcare”.

Potrivit primarului general, până acum au fost evacuate deja 30 de gherete de pe strada Armenească. A venit rândul celor de pe strada Tighina. Urmează să fie scoase și fundațiile de beton, iar după reabilitarea străzii, va fi construită o parcare modernă. Când se va întâmpla exact acest lucru, nimeni nu ne-a putut spune.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram