Cazul Gațcan, în presa străină: „Cum sunt furați deputații în Europa de Est pentru a consolida influența Rusiei”

07 iulie 2020, ora 18:00

Se „încălzește” situația legată de politica din Republica Moldova, o țară mică din Europa de Est, care este acum lider regional la îmbolnăviri cu Covid – 19. Guvernarea, controlată de Partidul Socialiștilor din Moldova, a pierdut recent mai mulți deputați, care au ales să adere la alte formațiuni politice parlamentare.

Fenomenul are loc pe fondul crizei pandemice și economice din țară. Situația a escaladat când un deputat, care ar fi asigurat opoziției o majoritate parlamentară, a părăsit coaliția. Guvernul de la Chișinău, apropiat Kremlinului și lui Putin, a recurs în esență la răpirea acestuia, scrie The Brussels Times.

Autorul articolului scrie despre decizia lui Ștefan Gațcan de a părăsi fracțiunea PSRM și despre lucrurile care au urmat după aceasta, inclusiv încercarea colegilor socialiști Batrâncea și Furculiță de a-l constrânge să își depună mandatul de parlamentar.

„Susținătorii pro-ruși din Chișinău au reacționat nervos la anunțul retragerii lui Gațcan din fracțiunea PSRM, deoarece au pierdut majoritatea parlamentară, iar după retragerea lui Gațcan au rămas cu doar 49 de locuri în Parlament. Opoziția a avut, prin urmare, șansa de a forma o nouă majoritate, însă Rusia nu a admis acest lucru. În dimineața următoare, Gațcan a depus o plângere la Procuratură, în care a menționat că a fost șantajat și constrâns să renunțe la mandat. Deputatul s-a mai plâns că își face griji pentru siguranța rudelor sale”, titrează The Brussels Times.

În articol se mai menționează despre știrile care au apărut în ziua dispariției lui Ștefan Gațcan, precum că medicul ginecolog obstetrician ar fi fost ținut ostatec în clădirea Parlamentului de deputați socialiști. The Brussels Times scrie și despre fotografia făcută publică la scurt timp, în care Gațcan se află la o ședință alături de mai mulți deputați PSRM și unde pare a fi intimidat.

Scrie și despre incidentele care au urmat la președinție, menționându-se că „președinția Republicii Moldova este reședința lui Igor Dodon, un politician populist care este criticat pentru că a fost mereu în favoarea lui Vladimir Putin”.

Nu este trecut cu vederea nici episodul în care deputatul „Pro Moldova”, Vladimir Cebotari este luat pe capota unei mașini SPPS.

Jurnaliștii de la Brussels Times vorbesc și despre aparițiile lui Ștefan Gațcan în înregistrările video unde apare cu mască și spune că este bine și nu a fost răpit.

„Mai mulți analiști și observatori au notificat că mesajele au fost publicate pe o pagină administrată de PSRM și pe profilul personal al fostului deputat”, se menționează în articol

„Această poveste suspectă a atras atenția dimplomaților, ONG-urilor și activiștilor din Chișinău. Mai multe voci spun că Guvernarea pro-rusă ar putea trece linia roșie pentru a se menține la putere la Chișinău în interesele Rusiei. Cazul doctorului Gațcan arată cât de departe poate merge președintele Igor Dodon, care deține de fapt puterea la Chișinău. Asta în situația în care în Moldova urmează să aibă loc parlamentare în noiembrie, la care cel mai probabil va candida și Dodon. Kremlinul va face tot posibilul să își susțină favoritul, chiar dacă acesta e urât de proprii concetățeni”, se mai scrie în articol.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram