/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Vot final în Congres și exerciții NATO. Preotul de la înmormântarea lui Navalnîi, pedepsit

/VIDEO/ A început secerișul cu probleme. Mai mulți agricultori se plâng că recolta a fost afectată de secetă

missing
07 iulie 2020, ora 21:24

Pe lanurile de grâu munca, dar și disperarea dă în clocot! Agricultorii au început deja secerișul, însă estimează pierderi de peste 80 la sută. Oamenii spun că nu au mai văzut așa secetă de mai bine de 40 de ani. Din această cauză, pâinea ar putea fi mai scumpă la toamnă.

Nicolae Racu din satul Copăceni, raionul Sîngerei, a semănat grâu pe 150 de hectare. Agricultorul spune că, dacă anul trecut, a recoltat cinci tone de grâu la hectar, acum, din cauza secetei, va aduna doar jumătate de tonă, ceea ce înseamnă o recoltă de aproape 10 ori mai mică.

NICOLAE RACU, AGRICULTOR, SATUL COPĂCENI: „Peste 30 de ani de când lucrez în agricultură, așa ceva nu am mai avut, așa seceta de-un an de zile, fără nici un strop de ploaie. Peste 80 la sută din roadă este compromisă. Asta este soarta agricultorului”.

Muncitorii mai spun că, deși au prelucrat pământul calitativ, în fața naturii toate eforturile au fost zadarnice.

„Foarte prost, forte slab. Iese puțin, undeva la 500 kg. Alergăm și totul în zădar”.

„Nu ai ce strânge. Merge combina dintr-un capăt în altul și nu strânge nimic, doar consumă motorină”.

Și Constantin Ursachi, din satul Izvoare, își privește lanurile cu disperare. Din cauza secetei, care a durat până în luna mai, agricultorul spune că va înregistra pierderi de peste un milion de lei.

CONSTANTIN URSACHI, AGRICULTOR, SATUL IZVOARE: „Recolta, îmi este rușine să vă spun, este 700 de kg de grâu la hectar. Aceasta este realitatea. Grâul trebuia să fie mai înalt, trebuia să aibă 80 de cm. După cum el arăta toamna trecută, roada trebuie să fie în jur la 5 tone la hectar”.

În încercarea de a-și salva investițiile, agricultorul a fost nevoit să semene din nou câteva lanuri. Astfel, pe 30 de hectare de pământ, a pus porumb, însă și această cultură a fost lovită de secetă.

CONSTANTIN URSACHI, AGRICULTOR, SATUL IZVOARE: „Am răsturnat grâul, am discuit în două direcții, am semănat porumb. Și vedeți, a ieșit cam rar, fiindcă trei săptămâni nu a fost ploaie. Vedeți cât de ofilit stă”.

Agricultorul mai spune că va fi nevoit să cumpere grâu, pentru a plăti persoanele de la care a luat cotele de pământ.

CONSTANTIN URSACHI, AGRICULTOR, SATUL IZVOARE: „Anul acesta suntem nevoiți să cumpărăm 250 de tone de grâu, ca să le dau la oameni pe cote. E foarte greu încă nu știm cum o să ieșim și cum o să ne isprăvim”.

Pentru că nu prea au ce recolta, pe câmp a fost scoasă doar o combină.

LEONID OSOIANU, MUNCITOR: „Anul trecut, noi recoltam pe zi 70-80 de tone. În acest an este foarte rău. Dacă o să recoltăm 10 tone pe zi, mai mult nu cred”.

NICOLAI VITIUC, ȘOFER: „Roada este mică și încă seceta, e foarte greu. Cum se spune în sat – sărăcie. Toți vor să mănânce și nu vom avea de unde. Noi muncim, dar nu vedem niciun rezultat”.

Problemele agricultorilor se află și în vizorul Ministerului Agriculturii.

ION PERJU, MINISTRU AL AGRICULTURII: „Despre faptul că recolta de grâu va fi săracă anul acesta, agricultorii au început să vorbească încă în primăvară, când seceta deja le afectase culturile agricole. Mai mulți lideri de asociații au cerut atunci celor de la guvernare să interzică exporturile pentru a păstra rezerva de grâu din țară. În replică, primele persoane în stat, printre care președintele și premierul, au dat asigurări că nu vom muri de foame. În prezent, prețul pentru un kilogram de grâu este de aproape trei lei, spun cei care lucrează în acest domeniu”.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram