/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul

/VIDEO/ Liber să crezi în tine! Istoria lui Simion Filip, un tânăr matematician de breaslă internațională

missing
07 iulie 2020, ora 20:14

Încep cu o întrebare astăzi: ce credeți că au în comun universitățile Princeton, Cambridge, Harvard și Chicago? Pe lângă faptul că sunt cele mai puternice și cunoscute instituții de învățământ din lume, am mai găsit o conexiune: la toate acestea a învățat Simion Filip, un tânăr, dar deja foarte apreciat matematician de breasla internațională. Plecat la studii în Statele Unite, pe când era încă adolescent, Simion a bifat reușite după reușite, ca mai apoi să revină la Universitatea din Chicago, doar că deja în postura de profesor pentru doctoranzi. Când nu are de predat cursuri, face cercetare în matematică, mai exact studiază sistemele dinamice. Recent, munca sa a fost apreciată și de o societate europeană, premiu ce-l face și mai responsabil față de colegii săi.

„Cred că vă întrebați care este situația aici. Vedem că exponentul e diferit, deci o să încerc să scriu această fracție corect”.

În doar doi timpi și trei mișcări, Simion Filip poate umple o tablă întreagă cu formule și calcule matematice, greu de înțeles de cei neinițiați în acest domeniu.

„În timp ce T mare se îndreaptă spre infinit, fracția rezultă în 2/3”.

Această lecție despre Conjectura lui Hodge, am găsit-o pe canalul de Youtube. Simion Filip a predat-o acum trei ani, în perioada în care, conform CV-ului său, se afla la Harvard. Drumul spre succes a început… de la Chișinău, orașul său de baștină, iar dragostea față de matematică i se trage încă din copilărie.

SIMION FILIP: „Țin minte când eram mic și mă duceam cu mama la piață. Oamenii cântăreau și făceau prețul, ei făceau adunarea, dar eu îi spuneam mamei cât trebuie să plătim pentru că ei, mulți dintre vânzători, măreau puțin suma”.

Deși de la absolvirea liceului au trecut vreo 15 ani, Simion continuă să-i mulțumească pentru reușitele sale profesorului de matematică, Marcel Teleucă.

SIMION FILIP: „A format o comunitate de elevi și de copii care erau cointeresați de matematică, domnul Marcel Teleucă, el tot timpul ne-a susținut”.

Mândru de elevul său este și domnul profesor, care crede că pe lângă un nivel înalt de pregătire, Simion a dat dovadă și de multă perseverență.

MARCEL TELEUCĂ, PROFESOR DE MATEMATICĂ:  „Pentru orice elev al meu sunt mândru, dar pentru Simion sunt de 10 ori mai mândru, este o plăcere pentru un profesor de a vedea că elevii lui sunt depășiți. Se mai întâmplă să vă mai ceară sfaturi? -Nu chiar, mai mult sunt discuții”.

După ce a absolvit liceul, Simion a aplicat la universitățile din Statele Unite, a făcut patru ani facultatea la Princeton, masteratul l-a urmat în Marea Britanie la Cambridge, iar doctoratul – la Universitatea din Chicago. Apoi, doi ani a activat la Harvard și încă un – la Princeton. Anul trecut, a revenit la Chigaco, unde se află și acum, ca profesor asociat. Predă cursuri de matematică pentru sute de doctoranzi și studenți. Când nu se află în sălile de clasă, tânărul profesor se dedică cercetării.

SIMION FILIP: „Majoritatea cursurilor pe care eu le predau sunt la nivel de doctorat, nu țin neapărat de cercetare. Dar am predat și cursuri de cercetare, deci, nivelul studenților este foarte bun, mulți dintre ei scriu doctorate și devin cercetători”.

În luna mai, Simion a fost premiat de prestigioasa societate europeană de matematică, pentru contribuțiile excelente în acest domeniu. Aceste premii sunt oferite tinerilor cercetători cu vârsta de până la 35 de ani, de naționalitate europeană sau care lucrează în Europa. Faptul că anume el a fost ales ca premiant l-a surprins enorm, dar crede că a fost apreciat pentru teza sa de doctorat, în baza căreia a publicat și câteva articole științifice.

SIMION FILIP: „Nu pot să spun că s-au schimbat multe lucruri, cred doar că este mai multă responsabilitate față de comunitatea mea de cercetători și colegi”.

Despre oamenii care excelează în lumea cifrelor și a teoremelor se crede că sunt extrem de organizați. Însă, nu este chiar așa, spune tânărul matematician, care are atât colegi foarte ordonați și exacți, cât și din cei distrați și neatenți.

SIMION FILIP: „Eu sunt undeva la mijloc, uneori sunt împrăștiat, alteori mai atent, dar depine foarte mult de timpul zilei și de ceea ce anume fac”.

Cât nu era pandemie, Simion revenea în țară cam de două ori pe an, în vacanțele de iarnă și de vară. Părinții săi nu mai sunt în viață, iar singura lui soră locuiește la București. Cei doi frați însă își dau, deseori, întâlnire la Chișinău – locul în care a început drumul spre libertate.

SIMION FILIP: „Matematica este și ea o manifestare a libertății omului de a gândi, de a alege ce întrebări își pune și la ce întrebări vrea să răspundă”.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram