Lipsa ploilor a afectat și recolta de mure. Dacă anul trecut, antreprenorul Mihail Miron, din satul Pepeni, a strâns peste 800 de kilograme de pe două hectare, acum roada s-a înjumătățit. Nu va putea nici măcar să exporte, pentru că abia de acoperă cererea pentru piața autohtonă.

MIHAIL MIRON, ANTREPRENOR: „Fructele sunt foarte afectate. Dacă atrageți atenția acestea sunt foarte coapte. Sunt bune de cules, dar au un calibru foarte mic. Din motiv că polenizarea a fost mult mai târziu, iarna și primăvara au fost secetoase și temperaturile foarte joase”.

Cu bani puțini și cu multă ambiție, acum patru ani, Mihail a plantat mure pe primul hectar. Mai apoi, și-a extins suprafețele. Până în prezent, antreprenorul a investit în afacere peste un milion de lei.

MIHAIL MIRON, ANTREPRENOR: „Am avut foarte mari speranțe de la anul 2020, unde speram să acoperim o mare parte din investițiile făcute”.

Anul trecut, antreprenorul a recoltat peste 800 de kilograme de pomușoare pe care le-a exportat în România, Rusia și Belarus. În acest sezon, roada s-a înjumătățit.

MIHAIL MIRON, ANTREPRENOR: „Ceea ce culegem noi din plantație nostră, pleacă în magazinele din Republica Moldova. Pentru export anul acesta nu avem calitate și cantitate”.

„Care sunt coapte, strălucesc, sunt mășcate, noi le culegem. Care sunt frumoase și mari. Le culegem și le punem la vânzare. Care sunt mai mici le lăsăm să se coacă. Le mai lăsăm vreo două – trei zile și iar le culegem”.

Un kilogram de mure începe de la 30 de lei și ajunge la 80, conform prețurilor afișate de Piața Centrală.

 

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!