/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 784: Atac sângeros la Cernihov și incendiu puternic în Crimeea. Zelenski convoacă Consiliul Ucraina-NATO

/DOC/ Guvernul respinge inițiativa ”Pro Moldova” de acordare a pensiei anticipate

missing
08 iulie 2020, ora 18:22

Cabinetul de Miniștri a dat aviz negativ la o inițiativă legislativă, înaintată recent de grupul parlamentar ”Pro Moldova”, care prevede acordarea anticipată a dreptului la pensie pentru limită de vârstă persoanelor cărora le-au rămas trei ani până la obținerea dreptului la pensie pentru limită de vârstă și care au fost concediați pe parcursul anului 2020.

Potrivit Notei Informative, ”amendamentul propus stabilește derogări de la principiile de organizare şi funcționare a sistemului public de asigurări sociale, şi anume: principiul egalităţii, care asigură tuturor participanţilor la sistemul public (contribuabili şi beneficiari) un tratament nediscriminatoriu în ceea ce priveşte drepturile şi obligaţiile prevăzute de lege, precum şi principiul contributivităţii, conform căruia drepturile de asigurări sociale se cuvin pe temeiul contribuţiilor de asigurări sociale plătite”.

Totodată, ”proiectul lege propus nu corespunde principiului echilibrului reglementărilor concurente, or actul normativ trebuie să se integreze organic în cadrul normativ în vigoare, scop în care proiectul actului normativ trebuie corelat cu prevederile actelor normative de nivel superior sau de acelaşi nivel cu care se află în conexiune”.

Amintim că proiectul a fost propus de către Grupul parlamentar „Pro Moldova” în luna iunie curent. Atunci, liderul „Pro Moldova” Andrian Candu a subliniat că din cauza crizei pandemice, mai mulți oameni și-au pierdut locul de muncă, iar alții afacerile. Potrivit lui Candu, într-o situație de dificultate se află moldovenii cărora le-a mai rămas extrem de puțin până la pensia pentru limita de vârstă.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram