/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/VIDEO/ A început admiterea la studii în România! Absolvenții aplică online la facultățile de peste Prut

08 iulie 2020, ora 20:33

A început admiterea la studii în România, pentru absolvenții de liceu, din Republica Moldova. Dar, perioada de admitere diferă, de la o universitate la alta. Dacă în anii precedenți actele erau depuse la consulate sau direct la instituția de învățământ, în acest an absolvenții o fac online, la câte facultăți doresc. Chiar dacă este mult mai comod să aplice online, viitorii studenți spun că întâlnesc și dificultăți la depunere.

Alina este absolventă de liceu și dorește să-și continue studiile în România. Chiar astăzi aceasta a aplicat la mai multe universități de peste Prut. Pașii sunt simpli, spune viitoarea absolventă: pregătești pachetul de acte, le scanezi și le expediezi, fără a te deplasa la instituția de învățământ.

ALINA PISARENCO, ABSOLVENTĂ, CHIȘINĂU: „Este scris foarte concis, absolut tot ce ai nevoie, fie că trebuie să pleci la ambasadă să semnezi un document, fie că trebuie legalizat la notar, adică totul este specificat și foarte bine explicat.”

Vlad și Gabriela sunt și ei absolvenți de liceu și au aplicat deja dosarele online, la mai multe universități de peste Prut.

VLAD TODIRAȘ, ABSOLVENT, FLOREȘTI: „Nu necesită prezența fizică la universitatea dorită, iar majoritatea studenților, având toate actele în regulă, pot depune dosarul la câte facultăți doresc chiar de acasă.”

GABRIELA NICHIFOR, ABSOLVENTĂ, COJUȘNA: „Poate că admiterea online este mult mai ușoară și din punct de vedere economic mai ieftină, pentru că nu este nevoie să plec peste hotare să realizez aceasta.”

Totuși, viitorii studenți spun că au întâlnit și dificultăți, atunci când au depus dosarele. De exemplu, majoritatea universităților din România cereau o declarație privind asumarea identității culturale românești. Mulți absolvenți au mers la Ambasadă sau la Consulatul României din Republica Moldova, pentru a întocmi această declarație.

VLAD TODIRAȘ, ABSOLVENT, FLOREȘTI: „Ca peste o zi, Ministerul Educației și Cercetării din România să emită un ordin prin care cetățenii moldovenii, nu mai au nevoie de această declarație, respectiv toți studenții ne-am pomenit într-o situație neplăcută.”

Și Gabriela susține că a întâlnit unele probleme la completarea cererii online și la anexarea diplomei de bacalaureat.

GABRIELA NICHIFOR, ABSOLVENTĂ, COJUȘNA: „Trebuia să introduc numărul și seria ei. Și, la fel, am întâmpinat probleme la achitarea taxei online și depunerea documentelor.”

ALINA PISARENCO, ABSOLVENTĂ, CHIȘINĂU: „Fiecare facultate își administrează site-ul universității în mod diferit și, respectiv, aceeași informație de care ai nevoie, această metodologie, o poți găsi sub compartimente diferite.”

Cu aceste neclarități s-au întâlnit mai mulți absolvenți, care au depus actele online. Pe rețelele sociale sunt sute de mesaje de la candidați, cu întrebări despre procesul de aplicare. În ajutor, însă, le vin colegii români, dar și asociațiile studențești de peste Prut. Admiterea la studii în România va dura până pe data de 17 iulie.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram