Ministra Sănătății Viorica Dumbrăveanu a descris astăzi, 9 iulie, într-un discurs în fața deputaților situația dezastruoasă care se atestă în unele spitale din satele Republicii Moldova. 

„La moment circa 30% din instituțiile medicale primare din sate nu dispun de apă și canalizare, condiție indispensabilă pentru realizarea actului medical. Mai mult de jumătate din instituțiile medicale se încălzesc cu sobe neavând condiții elementare de activitate pe timp de iarnă”, a declarat Viorica Dumbrăveanu.

Ministra este de părere că la o astfel de situație s-a ajuns din cauza lipsei unei viziuni strategice de dezvoltare a sistemului de sănătate, ultima expirând în anul 2017.

„Sediile acomodate construite până în anii 80′ de asemenea reprezintă o problemă majoră. Asigurarea cu dispozitive medicale și transport este insuficientă. Dotarea necorespunzătoare a unor instituții medicale primare nu asigură accesul necesar la servicii. Pacienții evită să se adreseze la medic”.

Conform datelor raportate de către instituțiile medico-sanitare, la 1 ianuarie curent, în asistența medicală primară activează 1 591 de medici de familie, comparativ cu 2 000 care activau în anul 2001.

 

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!