/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Nemulțumiți de zgomot și praf. Locuitorii din Cupcini se plâng că nu au liniște din cauza combinatului de pâine

09 iulie 2020, ora 21:37

Mai mulți locuitori ai orașului Cupcini, raionul Edineț, se plâng că, de mai bine de zece ani, nu au liniște din cauza combinatului de pâine. Amplasat în mijlocul unui sector privat, acesta provoacă un zgomot insuportabil, iar cantitatea de praf în aer este depășită. Autoritățile locale își recunosc vina și spun că au făcut o greșeală, atunci când permis amplasarea fabricii în apropierea caselor de locuit.

Mihail Catan locuiește în imediata apropiere a combinatului de pâine din orașul Cupcini. Bărbatul spune că nu poate dormi în propria casă. De mai bine de zece ani, este nevoit să suporte gălăgia, dar și mizeria care se acumulează în curtea sa.

MIHAIL CATAN, LOCUITOR, ORAȘUL CUPCINI: „Noi în acestă casă nu mai trăim, deoarece e gălăgie. Trăim în alta că e mai departe de gardul lor și nu e așa gălăgie. E pâine, dar vrem să trăim și noi liniștit”.

Mai mult, după ce combinatul și-a ridicat un gard din beton, gospodăria bărbatului este inundată la fiecare ploaie.

MIHAIL CATAN, LOCUITOR, ORAȘUL CUPCINI: „Era gard din metal și apa se scurgea, aici a fost cândva piață. Acum au construit un gard de piatră, apa vine din drum, se oprește în gard și mă îneacă, în beci, în casă”.

Și familia Cucereavîi spun că viața lor s-a transformat într-un adevărat coșmar, după ce antreprenorul și-a instalat mai multe elevatoare pentru cereale.

MARIA CUCEREAVÎI, LOCUITOARE, ORAȘUL CUPCINI: „Trebuie să săpăm altă groapa de canalizare, deoarece pe aceea nu o putem curăți. Când noi am făcut-o se putea de intrat cu mașina, dar acum nu. Tare e gălăgie, și noaptea și ziua. Doamne ferește ce gălăgie”.

„Mirosul de pâine e gustos, dar nu chiar în fiecare zi, 24 de ore din 24. Îmi este rău, mi s-a întors de la pâine. Nu pot, e imposibil să deschid un geam”.

Oamenii spun că au solicitat ajutorul administrației publice locale însă, fără rezultat.

„Îl rugăm pe domnul Ivan: ajutați-ne! Dar el spune că nu pot, agentul economic m-a ajutat să repar biserica. Ce are una cu alta? Pentru ce elevatoare? Copiii respiră la pauză praf, noi toți respirăm praf. Nu întreprind nicio acțiune”.

Primarul orașului Cupcini recunoaște că a admis o greșeală, atunci când a dispus amplasarea unei întreprinderi în apropierea caselor de locuit.

IVAN OSTAFICIUC, PRIMAR, ORAȘUL CUPCINI: „Am fost la Ciornîi și l-am obligat să pună noi hote. Omul a schimbat totul. Acum i-am repartizat un lot nou de pâmânt. El trebuie să scoată tot de acolo. A fost admisă o greșeală, acolo cândva era o piață”.

Administrația combinatului de pâine din Cupcini nu a fost de găsit pentru a comenta situația.

„Deja de o săptămână nu este la muncă, nu l-am văzut. Doar el poate oferi asemenea informații. Poate săptămâna viitoare va fi”.

În orașul Cupcini sunt peste șapte mii de locuitori.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram