/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

Cererile de recalculare a pensiilor, depuse online sau prin procură. Soluțiile PAS pentru evitarea cozilor de la CTAS

missing
10 iulie 2020, ora 11:22

După ce mai mulți pensionari din capitală au făcut zilele trecute cozi interminabile la Direcția Generală de Asistență Socială din sectorul Râșcani, pentru a le fi recalculată pensia, fracțiunea PAS din Parlament vine cu un set de măsuri menite să evite asemenea situații. Printre soluțiile propuse este și cea care prevede ca vârstnicii să depună cereri privind recalcularea pensiilor, în variantă electronică.

„Guvernarea Dodon are o atitudine absolut disprețuitoare față de cetățenii RM, iar în cazul dat față de cei din grupul vulnerabil, de risc. Această categorie, în condițiile mileniului trei și tehnologiilor informaționale, sunt nevoiți să umble să își facă copii la niște acte de pe timpul lui Papură Vodă, să stea la coadă deplasându-se în condițiile transportului public în condiții de pandemie. PAS consideră că se cere o abordare sistemică”, a declarat deputatul Oazu Nantoi.

Deputatul Dan Perciun a declarat într-un briefing de presă că ieri, PAS a înregistrat la Parlamentu un proiect de lege care vine cu soluții pentru evitarea rândurilor de la CTAS.

„Pentru ca ceea ce s-a întâmplat acuma în iulie cu privire la recalcularea pensiilor, acele rânduri kilometrice pe care le-am văzut să nu se mai repete și în 2021, 2022, 2023. Recalcaularea este una graduală, în funcție de numărul anilor lucrați după stabilirea pensiei. Și dacă acum vor solicita recalcularea undeva 13 mii de persoane, atunci până în 2023, de ea urmează să beneficieze undeva 100 de mii de pensionari. Dacă nu se schimbă cadrul legal, rândurile pe care le-am văzut, vor fi și mai mari, iar cu epidemia peste noi, riscurile infectării bienînțeles e foarte mare”, a declarat Perciun.

Iată ce soluții propune PAS:

„Proiectul pe care l-am înregistrat prevede ca pensionarii să poată depune acea cerere de recalculare inclusiv în variantă electronică. Pentru cei care au copii sau dacă sunt persoane care au acele competențe și pot să o facă, să nu fie obligate să vină la CTAS, dar să o poată face prin email semnând cu semnătuta digitală”, a  spus deputatul PAS.

O altă măsură propusă se referă la extinderea perioadei în care pot fi depuse cererile de recalculare a pensiei.

„În așa fel încât să nu vină toți pe 2 iulie, cum s-a întâmplat de data asta, dar să poată depune cererea cu 3 luni înainte din momentul în care o să capete acele drepturi noi la pensie. Raportând la situația de azi, asta ar însemna că lumea ar fi putut depune cereri începând cu luna mai, iar gradual funcționarii de CTAS să aibă tot timpul necesar pentru a le prelucra”, a explicat Dan Perciun.

„Susținem și propunerea Guvernului de a permite depunerea cererilor prin procură, în măsura în care un pensionar nu are posibilitatea să se deplaseze din cauza stării de sănătate sau pur și simplu vrea să delege această responsabilitate altei persoane”, a mai adăugat Perciun.

„Dacă aceste modificări vor fi adoptate, atunci dezmățul care s-a întâmplat acum în iulie nu o să se mai repete și la 1 ianuarie fluxurile o să se normalizeze. Responsahbolitatea pentru ce s-a întamplat îi revine în primul rând Guvernului”, a mai spus Dan Perciun.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram