/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

Transparency International Moldova comentează proiectul de lege cu privire la Curtea Anticorupție, propus de ”Pro Moldova”

missing
10 iulie 2020, ora 09:56

Transparency International Moldova are o opinie separată în legătură cu proiectul de lege propus recent de grupul parlamentar ”Pro Moldova”, care prevede instituirea unei instanțe specializate care va examina toate cazurile de corupție, atât în prima instanță, cât și în instanța de apel.

Experții Transparency International Moldova subliniază într-o notă informativă că proiectul suscită probleme de constituţionalitate și nu este justificat din perspectiva cost-beneficiu.

”În conformitate cu art. 115 din Constituţie, justiţia se înfăptuieşte prin Curtea Supremă de Justiţie, prin curţile de apel şi prin judecătorii. Pentru anumite categorii de cauze pot funcţiona, potrivit legii, judecătorii specializate. Înfiinţarea de instanţe extraordinare este interzisă. Organizarea instanţelor judecătoreşti, competenţa acestora şi procedura de judecată sunt stabilite prin lege organică.

Astfel, legiuitorul constituant a lăsat la discreţia Parlamentului doar crearea judecătoriilor specializate, fără a avea în vedere crearea de instanţe specializate de diferite niveluri. Termenul „judecătorii”, în sens constituţional, defineşte nivelul primar al sistemului judecătoresc, voinţa constituantei fiind învestirea Parlamentului cu dreptul discreţionar de a crea judecătorii specializate exclusiv de nivelul întâi”, se arată în comunicatul Transparency International.

Experții mai spun că proiectul nu este suficient fundamentat, în procesul de elaborare a acestuia fiind ignorate exigenţele legiferării: ”Elaborarea Proiectului nu a fost precedată de efectuarea vreunui studiu de cercetare, dar nici de vreo analiză ex ante. În virtutea art. 25 din Legea nr. 100/2017, elaborarea proiectelor actelor normative trebuie să fie precedată, în funcţie de importanţa şi complexitatea proiectelor respective, de efectuarea studiilor de cercetare în scopul fundamentării necesităţii sau lipsei acesteia privind iniţierea elaborării unui act normativ. Studiile de cercetare se efectuează pentru cunoaşterea temeinică a realităţilor social-economice ce urmează a fi reglementate, a cadrului normativ relevant, a reglementărilor similare în legislaţia altor state, inclusiv a ţărilor Uniunii Europene. Studiul de cercetare este efectuat de către subiecţii din partea cărora vine propunerea iniţierii elaborării actului normativ. Pentru efectuarea acestuia, subiecţii respectivi pot solicita asistenţa altor autorităţi ale administraţiei publice. Informaţiile şi recomandările obţinute în urma efectuării studiilor de cercetare se includ în nota informativă”.

De altfel, nici nota informativa asupra Proiectului nu este una cuprinzătoare: ”Contrar exigenţelor art. 30 din Legea nr. 100/2017, Proiectul nu este fundamentat economico-financiar, nefiind oferite nici detalii privind modul de încorporare a actului în cadrul normativ în vigoare. Aceste exigenţe trebuie să fie respectate mai ales în cazul Proiectului de Lege cu privire la Curtea Anticorupţie a Republicii Moldova, prin Proiect propunându-se, în fapt, crearea unei „justiţii anticorupţie” paralele celei penale generale, ca urmare fiind distorsionată întreaga arhitectură a Judiciarului. Conceptul propus va genera probleme esenţiale, nefiind clară viziunea autorilor în depăşirea acestora. De exemplu – care va fi instanţa competentă să judece un concurs de infracţiuni, dintre care una din infracţiuni reprezintă infracţiune de corupţie”.

Potrivit Transparency International, proiectul ar putea să sporească riscurile de corupţie în judecarea cauzelor de corupţie şi aferente corupţiei.

”În general, cu referire la conceptul Proiectului, argumentul asigurării unei integrităţi sporite nu este plauzibil. Sunt categorii de dosare, în care presiunea asupra judecătorilor este mult mai mare – infracţiunile excepţional de grave, în care este aplicabilă pedeapsa cu detenţiune pe viaţă, sau cazurile, în care sunt estimate daune considerabile sau esenţiale. Integritatea ar trebui să constituie o valoare generală a Judiciarului, aceasta urmând să fie solicitată de la orice judecător. Justiţiabilii nu ar trebui să fie obişnuiţi cu ideea că există cauze, în care integritatea judecătorului contează mai puţin”, adaugă experții.

Mai multe detalii la acest subiect pot fi găsite aici.

Amintim că în luna iunie curent, Ministerul Justiției a anunțat inițirea elaborării unui proiect de lege pentru inființarea unei instanțe anticorupție. Autoritățile îndeamnau ca cei interesați de acest subiect să vină cu recomandări și să se implice activ în această cauză.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram