/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

/VIDEO/ O sută de hectare de livadă. Familia din Telenești care deține printre cele mai moderne livezi din țară

missing
10 iulie 2020, ora 21:10

Susținut de soția sa și de cei doi fii, un agricultor din raionul Telenești se laudă cu cele mai îngrijite și moderne livezi din țară. De aproape 20 de ani, Timofei Căldare culege roadele muncii sale atât la propriu cât și la figurat. Astăzi, deține o afacere prosperă de producere a caiselor și a prunelor. Fructele ajung pe masa consumatorilor din Europa, fapt ce-i aduce un venit constant pentru a-și întreține familia.

După ce a lucrat șofer de TIR, domnul Timofei a decis să-și schimbe domeniul de activitate la 180 de grade. A început cu 10 hectare de livadă, iar de atunci suprafața acestora s-a extins de 10 ori. Pe lângă caise și prune, mai cultivă vișine și cireșe.

IMOFEI CALDARE, FERMIER: „Deținem 105 hectare de livezi, am avut 110 dintre care 5 le-am defrișat.”

Cu timpul, afacerea a devenit una de familie, implicându-se cu toții : soția și cei doi fii ai lor. Pentru că depun suflet și multă grijă în ceea ce fac, membrii familiei Căldare au decis să încerce și soiuri noi, moderne, dar și să aplice tehnologii inovative de producere și post-recoltă pentru a fi mai competitivi pe piața externă. Caisele italiene, de pildă, dau o recoltă mai bogată și sunt mai rezistente la drum.

ANDRIAN CALDARE, FERMIER: „Soiurile date MUSCA sunt mai rezistente la copt, ele se coc mai uniform, sunt rezistente la temperaturile noastre.”

Potrivit fermierilor, dacă recolta medie de caise în livezile clasice din Republica Moldova este de 3-6 tone de fructe per hectar, atunci de la această livadă modernă, recolta în medie este de circa 20 de tone.

ANDRIAN CALDARE, FERMIER: „ Noi mizăm pe toate piețele, atât cele tradiționale cât încercăm să mergem și pe piața occidental, chiar acum suntem în discuții cu italienii vor să testeze un lot de patru, cinci tone de caise și patru, cinci tone de cireșe.”

Pe lângă exportul în Italia, fermierii au început negocieri și pentru a ajunge pe piețele din Polonia și Romania.

O SUTĂ DE HECTARE DE LIVADĂ
Familia Căldare din satul Mândrești deține printre cele mai moderne și rodnice livezi din țară

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram