/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Țărani, deposedați de terenuri. Primarul din Cupcini a uitat să anunțe oamenii că statul „le-a furat” pământul

10 iulie 2020, ora 21:05

Peste 20 de ani s-au trezit că statul „le-a furat pământul”. Este situația în care s-au pomenit mai mulți cotași din raionul Edineț. Aceștia se plâng că, după privatizarea terenurilor, din anul 2000, s-au ales cu loturi de pământ mai mici, decât era stabilit în actele eliberate de primărie. Autoritățile locale spun că loturile au fost reduse, pentru că bonitatea solului este mai mare. Mai mult, acestea susțin că vor crea o comisie specială, pentru a elucida toate circumstanțele în care a avut loc privatizarea pământurilor.

Acum doi ani, Alexandru Severin a vrut să-i transmită nepoatei dreptul moștenire, o bucată de teren agricol, dar a descoperit că lotul este mult mai mic, decât era indicat în acte. Mai exact, în urmă cu 20 de ani, statul ar fi împărțit pământurile după bonitatea solului, fără a anunța oamenii.

ALEXANDRU SEVERIN, LOCUITOR, ORAȘUL CUPCINI: Angajatul de la Cadastru ne-a mințit și ne-a spus că am avut 1 ha și 40 de ari, dar în prezent am 92, am avut 85 de puncte, dar acum mi-au dat 110 puncte. De aceea, mi-au tăiat 48 de ari”.

Bărbatul spune că a sesizat mai multe organe abilitate, însă peste tot a primit același răspuns: decizia de a micșora suprafața terenurilor îi aparține Comisiei Funciare, din satul Chiurt.

ALEXANDRU SEVERIN, LOCUITOR, ORAȘUL CUPCINI: „Titlurile pe pământ sunt strânse la lider, la Chiurt. Le-au strâns de la toți oamenii și le-au modificat”.

Și Simion Burlacu, în vârstă de 65 de ani, a aflat că a rămas fără 77 de ari.

SIMION BURLACU, LOCUITOR, SATUL CUPCINI: „Acum, noi nu avem pământ, pentru a lăsă cuiva, noi nu mai avem ce lăsa. Anul trecut, când am depistat că nu se ajunge pământ, ne-au adăugat 300 de kg de porumb”.

LILIA CAMENSCHI, LOCUITOR, ORAȘUL CUPCINI: „Noi trebuia să fim înștiințați, din ce cauză, cum. Eu așa gândesc, înseamnă că nu e legitim. Trebuie să ne lămurească cineva. S-a schimbat când am intrat în componența primăriei Cupcini”.

Agentul economic, în gestiunea căruia se află terenurile din satul Chiurt, susține că toți cotașii au acces la titlurile de proprietate. Potrivit lui, în anul 2000, bonitatea a fost calculată cu mai multe abateri.

CONSTANTIN TATARCIUC, AGENT ECONOMIC: „Nu noi am făcut, noi am prezentat listele oamenilor, care au lucrat și s-au folosit de aceste titluri. Au luat după suprafața de bonitate și nu au întrebat pe nimeni nimic”.

Potrivit inginerului cadastral, satul Chiurt a intrat în componența orașului Cupcini în anul 1999. Chiar de la prima etapă de înregistrare masivă a loturilor au fost semnalate mai multe încălcări, spune acesta.

IVAN IXARI, INGINER CADASTRAL, ORAȘUL CUPCINI: „Oamenii până acum fac moștenire, dăruire și au probleme. Ce constă cu bonitatea, e clar că vom aborda problema, noi vom lucra în acest sens. Înregistrarea masivă, a doua etapă, va fi la noi din luna august până-n decembrie”.

Primarul orașului Cupcini susține că nu a găsit de cuviință să anunțe oamenii despre faptul că au mai puțin pământ în proprietate. El a adăugat că va crea o comisie specială, pentru a elucita toate circumstanțele în care a avut loc privatizarea pământurilor.

IVAN OSTAFICIUC, PRIMAR, ORAȘUL CUPCINI: „Vor spune specialiștii că trebuie să ne dea în judecată, atunci să ne dea, pentru că noi nu am făcut corect. Dacă vă spune domnul Ivan, nu sunteți corect, eu o să răspund”.

În satul Chiurt sunt peste 500 de deținători de cote.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram