/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ Ce spun experții despre lucrările de curățare a râului Bâc. „Iarăși, se va înnămoli, nu este eficient”

missing
13 iulie 2020, ora 20:38

Cu jurnaliștii după el, primarul general al capitalei s-a lăudat cu începerea lucrărilor de curățare a râului Bâc, ce traversează și Chișinăul. Însă, este vorba doar de doi kilometri, din cei aproape 55 despre care vorbesc autoritățile municipale. Pentru fiecare kilometru va fi nevoie de aproape două milioane de lei ca să fie adus în ordine. Între timp, unii experți în domeniul mediului consideră că totul este în zadar, pentru că râul trebuie să fie curățat în întregime. În caz contrar, munca și banii investiți se vor duce pe Apa Sâmbetei.

Cătălin GORIA, REPORTER TV8: „Ultima dată, albia râului Bâc a fost curățată acum 7 ani. De atunci, aici s-au adunat tot felul de deșeuri: peturi, cauciucuri, pungi din plastic sau materiale de construcție. Muncitorii spun că au mult de lucru, dar sunt optimiști și speră că vor reuși să curețe râul, până la sfârșitul verii.”

“ Pneuri și lemne.-Tractorul merge?-Tractorul merge?- Vedeți singur cum mergre, dacă e tanc e tanc.”

Locuitorii care se deplasează des pe aici au mai văzut așa demonstrație de forțe și în trecut. Doar că, fără mare folos.

“ Curățenia aceasta a început încă pe vremea lui Chirtoacă cu vreo șapte ani în urmă, tot așa s-a făcut dar nicio schimbare, cum a fost miros urât așa și a rămas.”

“ Mulți au încercat. Trebuie și noi, locuitorii capitalei, să menținem.”

Din cei 55 de kilometri menționați de autoritățile muncipale, vor fi curățați doar doi. Iată de ce, experții în domeniul mediului susțin сă pentru a obține un rezultat bun, râul Bâc trebuie adus în ordine pe toată lungimea sa. Iar nămolul extras trebuie detoxificat, apoi împrăștiat pe terenurile agricole.

Ina COȘIERU, EXPERTĂ: „Este aceeași intervenție pe care am avut-o câțiva ani în urmă și care, iarăși, se va înnămoli, nu este eficient, trebuie să curățim ori de la baraj, ori, în general, tot râul per ansamblu.”

De partea cealaltă, primarul Ion Ceban susține că pentru a curăța tot râul este nevoie de zeci de milioane de lei, pe care municipalitatea nu-i are.

Ion CEBAN, PRIMARUL GENERAL AL CAPITALEI: „Un proiect care ar fi pe minimum de reabilitare a albiei râului Bâc nu doar scoaterea nămolului, curățirea abliei dar și betonarea în zonele în care este nevoie spre exemplu la Mihai Viteazul, ar costa 34 de milioane de lei.”

Anul trecut, Guvernul anunța că râul Bâc urma să fie curățat de la Chișinau pâna la Strășeni cu ajutorul financiar al României. Pentru acest proiect, Guvernul de la Bucuresti se angaja să ofere 10 milioane de euro. Nu este clar de ce proiectul nu a fost dus la un bun sfârșit.

Râul, care izvorăște din raionul Călărași și se varsă în raionul Anenii-Noi, are o lungime totală de 155 de kilometri.

Reporter: Сătălin GORIA
Imagini: Roman BAHNĂ

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram