/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Vot final în Congres și exerciții NATO. Preotul de la înmormântarea lui Navalnîi, pedepsit

/VIDEO/ „Hai te rog și l-ai îngropa pe tata”. Calvarul prin care au trecut rudele unui răposat, după ce preotul i-a înjurat și s-a comportat indecent

missing
13 iulie 2020, ora 18:15

„Nu doresc la nimeni să aibă așa înmormântare și așa durere în suflet, să facă chiar în așa mod? E imposibil! Este foarte dureros!” Sunt spusele unei femei din satul Piatra, raionul Orhei, care săptămâna trecută și-a petrecut tatăl pe ultimul drum. Cu lacrimi în ochi, femeia ne-a relatat momentele cumplite prin care a trecut familia sa, despre comportamentul indecent al preotului din localitate, care a oficiat ceremonia funerară și care și-a permis să înjure rudele răposatului. Reprezentanții Mitropoliei Moldovei au spus că mâine vor veni cu o reacție la acest subiect.

Tatăl Elenei, un bărbat în vârstă de 80 de ani, a murit marțea trecută, pe 7 iulie, după ce a făcut atac de cord. Pe 9 iulie, defunctul a fost condus pe ultimul drum, însă înmormântarea a fost una „atipică creștinilor”. Preotul din localitate a refuzat să vină acasă la decedat și le-a spus rudelor că va ține o slujbă doar la cimitir. După ce familia bărbatului mort și-a manifestat indignarea, slujitorul bisericii s-ar fi supărat la rândul său și i-ar fi lăsat cu mortul la marginea gropii.

„Preotul ne-a zis că acasă nu vine, că face totul la cimitir, dar policandrul nu-l poți aprinde la cimitir, noi am achitat pentru aceasta bani. Odată ce am ajuns la cimitir părintele a început să critice alți preoți din regiune. I-am spus să înceteze aceste vorbe și să-și facă datoria. Ulterior, indignat, acesta ne-a lăsat și a plecat să sfințească două cruci din cimitir. A lipsit aproximativ o oră, după care a revenit și a dus până la capăt ceremonia”, a povestit Elena, una dintre fiicele decedatului.

O altă fiică a bărbatului decedat, Ecaterina a postat pe rețelele sociale o secvență video în care se poate vedea comportamentul indecent al preotului.

O rudă a decedatului, cumnata Elenei, pe nume Maria ne-a relatat că preotul a căzut de acord să ducă ceremonia până la capăt doar la rugămintea feciorului răposatului. „Numai în genunchi nu s-a pus și i-a spus: <<hai părinte te rog și l-ai îngropa pe tata>>. Vă spun în credință, după ce a revenit, el odată nu a pomenit numele răposatului. Nu se face așa”.

Fiica răposatului, Elena ne-a spus că nu este pentru prima oară când preotul își permite un astfel de comportament. Femeia se plânge că acesta nici nu face slujbe în biserică, lăcașul sfânt fiind deschis doar la ceremonii. „Mai puțin de o mie de lei nu ia pentru ceremonia funerară. Suma ajunge și la 1 500”.

Solicitați pentru o reacție, reprezentanții Mitropoliei Moldovei ne-au spus că mâine vor avea consultări cu privire la acest caz.

Una dintre fiicele bărbatului care așa și nu a avut parte de o înmormântare liniștită ne-a mai spus că a scris celor de la Mitropolie o plângere pe numele preotului, iar ultimii au spus, potrivit ei, că „acum aproximativ opt ani în biserica din sat s-a deplasat o comisie după ce mai mulți enoriași de asemenea s-au arătat nemulțumiți de comportamentul părintelui. Totuși, în final s-a luat decizia că preotul în continuare poate sluji”.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram