/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

/VIDEO/ Librăriile traversează o perioadă dificilă! Vânzările de carte au scăzut simțitor, din cauza pandemiei

missing
15 iulie 2020, ora 21:11

Librăriile din Republica Moldova traversează o perioadă dificilă. Librarii spun că vânzările de carte au scăzut simțitor din cauza pandemiei, deși efectul așteptat era cu totul altul. Oamenii recunosc că internetul ocupă tot mai mult loc în viața lor, iar pentru lectură le rămâne tot mai puțin timp.

Librarii din Bălți spun că vânzările de carte au scăzut simțitor, mai ales la începutul pandemiei, când librăriile au fost închise. Din cauza învățământului online, cărțile pentru copii nu mai sunt la fel de solicitate, dar nici romanele sau enciclopediile, care erau cadoul perfect pentru diferite ocazii.

ALLA KRISTOFOVICI, VÂNZĂTOARE DE CĂRȚI: „Da, au scăzut vânzările. Nunți și alte evenimente deja nu au loc. Veneau și luau cadouri, iar acum vin doar cei care doresc anume să citească. Vin și elevii cu liste de cărți, care trebuie să le citească pe timp de vară. În ultimul timp se vând foarte multe romane din literatura clasică, atât în limba romană cât și în rusă”.

„Vânzarea cărților a scăzut considerabil. Dacă mai demult pentru copiii de la grădiniță se cumpărau multe cărți, acum, practic nimic nu se cumpără, nici în limba română, nici în cea rusă. Foarte slab”.

Este și o explicație, mulți preferă să vizioneze filme sau să navigheze pe internet. Așa că, nici perioada în care am stat izolați în case nu i-a determinat să citească mai mult sau să achiziționeze cărți.

„Să spun sincer, nu prea îmi place să citesc cărți. Internetul înlocuiește totul. Dacă ai nevoie de ceva, găsești rapid în internet, ai ascultat și ai făcut tot ce e nevoie. Carțile deja s-au învechit”.

„Nu prea am dispus de timp liber, priveam filme, dar nicidecum nu citeam cărți”.

„Nu prea citim acum. Nu avem timp. Lucrul, casa, iar acasă tot lucrez. Dacă sincer, stăm în telefon, mai mult prin internet, pe rețele de socializare”.

„Da, „numai pentru cărți” mi-am făcut timp. Dacă sincer, nu am timp liber. Sunt mereu ocupat”.

Totuși, sunt și dintre cei care preferă să țină în mână o carte, decât un gadget.

„Eu prefer să citesc și nu doar pentru că e pandemie .Mie îmi plăcea încă pe când eram copil să citesc și nu am știut că apoi o să mă ajute foarte mult să dezvolt vorbirea, pentru mine e ușor să scriu ceva și asta mult mă ajută în tot ce fac”.

„Îmi place Sir Ken Robinson, este un scriitor în domeniul educației pentru că eu sunt fostă profesoară și mie îmi plac foarte mult ideile lui de a schimba ceva în educație, în sistemul educațional mondial”.

„Citesc mult, dar e foarte puțină literatură artistică. Timp liber e puțin, dar și interese diferite”.

Amintim că, în perioada 18 martie-28 aprilie, librăriile din țară au fost închise.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram