/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și copii întorși acasă. Rusia vrea să saboteze summitul de pace

/VIDEO/ Seceta taie din recolta de grâu. Ministrul Agriculturii: Va fi mai puțină în raioanele de sud ale țării

missing
15 iulie 2020, ora 20:11

Recolta de grâu este pe ultima sută de metri. Deși agricultorii s-au plâns de nenumărate ori că au fost afectați de secetă și inundații, autoritățile centrale dau asigurări că roada este suficientă pentru a face față necesităților. Cel mai mult au avut de suferit agricultorii din sudul țării, unde arșița a pârjolit atât spicele de grâu, cât și lanurile de rapiță și de orz.

ION PERJU, MINISTRUL AGRICULTURII: „Noi rămânem optimiști de a obține o producție globală de grâu de 600 de mii de tone la necesarul de 300 de mii de care are nevoie țara. Vom avea și ce exporta. Așa că securitatea alimentară va fi asigurată.”

Seceta a făcut ravagii cel mai mult la Sud, unde majoritatea fermierilor au avut parte de recolte foarte slabe.

ION PERJU, MINISTRUL AGRICULTURII: „Gospodării din raionul Basarabeasca, Cimișlia, o parte din Găgăuzia – gospodării unde au obținut 400 de kilograme la hectar.”

Din informațiile ministerului Agriculturii, și recolta de orz și de rapiţă va fi mai mică faţă de cea de anul trecut.

ION PERJU, MINISTRUL AGRICULTURII: „Avem o roadă de două ori mai mică în jur de 70 de mii de tone care este baza furajeră, dar vom avea destul orz pentru țară nu pentru export. Rapița practic a fost recoltată. Am strâns în jur de 30 de mii de tone, care pratic merge la export.”

Recent, guvernul a decis majorarea Fondului de subvenționare a agriculturii cu 100 milioane de lei. Banii urmează să fie repartizați agenților economici care au fost afectați de ploile puternice și secetă. Recent, și fermierii din nordul țării s-au plâns că roada de grâu le-a fost afectată de peste 10 ori. Aceștia au atenționat guvernarea că pâinea s-ar putea scumpi la toamnă.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram