/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

Detalii de la APP privind rezilierea contractului cu „Avia Invest”: „Suma de 900 mln de euro, solicitată de Avia Invest este nejustificată”

missing
22 iulie 2020, ora 17:00

Agenția Proprietăți Publice (APP) a emis un comunicat de presă, miercuri, 22 iulie, prin care susține că adresarea companiei Avia Invest, concesionarul aeroportului, în arbitrajul de la Stockholm cu solicitarea de încasare a 900 milioane de euro, în calitate de prejudiciu din contul statului R. Moldova reprezintă o încercare a „Avia Invest” de a influența autoritățile statului pentru a exploata în continuare Aeroportul Internațional Chișinău.

„Prin notificarea de rezoluțiune a contractului nu s-a urmărit crearea unor impedimente în implementarea contractului de concesiune, dar s-a încetat raporturile contractuale cu SRL Avia Invest, ca urmare a neexecutării obligațiilor contractuale.

Totodată, până la rezoluțiunea contractului, careva influențe asupra activității SRL Avia Invest, nu a fost efectuate, or în contextul litigiilor civile, măsurile de asigurare  asupra SRL Avia Invest au fost aplicate doar în volumul daunelor și penalităților rezultate din neexecutarea obligațiilor contractului de concesiune, de către SRL Avia Invest.

Adresarea SRL Avia Invest în arbitrajul de la Stockholm cu solicitarea de încasare a 900 mln EUR, în calitate de prejudiciu din contul statului Republica Moldova reprezintă o încercare a SRL Avia Invest de a influența autoritățile statului pentru a exploata în continuare Aeroportul Internațional Chișinău, chiar și neexecutînd obligațiile esențiale ale contractului.

Suma de 900 mln EUR, solicitată de SRL Avia Invest Este nejustificată, atît timp cît investițiile totale, pe întreaga durată a contractului de concesiune care urmau a fi efectuate de către SRL Avia Invest potrivit contractului constituiau doar 244 mln. EUR, iar, această sumă este artificial invocată pentru a sustrage atenția de la neexecutarea obligațiilor contractuale de către SRL Avia Invest.

Instituirea taxei aeroportuare în mărime de 50% asupra  tarifului de 9 EUR percepută de SRL Avia Invest per pasager, nu afectează activitatea și investițiile SRL Avia Invest, or potrivit contractului SRL Avia Invest urma să efectueze lucrările/investițiile din surse proprii și nu din sursele acumulate din perceperea tarifului de 9 euro per pasager.

Mai mult, la solicitarea organelor competente SRL Avia Invest nu a prezentat informații financiare privind baza de cost a tarifului aeroportuar de 9 EUR per pasager și nu a prezentat calcule confirmative privind impactul taxei aeroportuare asupra investițiilor SRL Avia Invest.

Cu referire la eliberarea actelor permisive comunicăm că, SRL Avia Invest nu s-a conformat rigorilor legale și nu a prezentat actele necesare potrivit legislației,  autorităților competente de eliberarea actelor permisive”, se arată în nota emisă de Agenția Proprietăți Publice.

Anterior, Agenția Proprietăți Publice (APP) a cerut oficial, pe 8 iulie, rezilierea contractului cu „Avia Invest”, concensionarul aeroportului. Totodată, APP a solicitat de la „Avia Invest” restituirea bunurilor Aeroportului Internațional Chișinău.

Reacția „Avia Invest” la anunțul APP: „Guvernul minte, iar contractul de concesionare nu este reziliat”. Ce spune Chicu

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram