/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 754: Noi bombardamente și Putin în Piața Roșie. Chișinăul nu recunoaște alegerile din Rusia

/VIDEO/ PAS cere Guvernului un plan concret de redeschidere a grădinițelor începând cu 10 august

24 iulie 2020, ora 12:17

Fracţiunea PAS cere Guvernului ca până pe 31 iulie să vină cu un plan concret de redeschidere a grădinițelor începând cu 10 august curent. Într-o conferință de presă, deputata PAS, Doina Gherman, a precizat că redeschiderea grădinițelor nu poate fi amânată la nesfârșit din două în două săptămâni.

„Pandemia poate dura și 2 ani! Copiii vor sta acasă în tot acest timp??! Noi trebuie sa ne învățam sa trăim cu pandemia, iar copiii au dreptul la educație. Un drept constituțional care nu poate fi încălcat și trebuie asigurat pentru toți copiii în egală măsură, nu în mod selectiv și discriminatoriu”, a spus deputata.

Aceasta a mai declarat că autoritățile trebuie să vină cu un mesaj clar. „Nu mai puteți să vă ascundeți după deget și să dați mesaje absolut confuze părinților, fie că este la discreția autorităților publice locale și directorilor de instituții să decidă ce și cum și când, fie că nu sunt bani și să se descurce fiecare cum știe. Este absolut inadmisibil. De ce în alte state aceste soluții au putut fi găsite și chiar aplicate, iar la noi în Moldova nu este posibil”, a precizat parlamentara.

În context, ea spune că fracțiunea PAS a analizat experiența altor țări, iar Guvernul ar trebui primul rând să elaboreze un ghid detaliat pentru redeschiderea grădinițelor în condiții de siguranță și de prevenire a infectării cu COVID-19. Acest ghid ar trebui să cuprindă:

– recomandări cu privire la pregătirea unităților de educație timpurie pentru primirea copiilor,
– reguli cu privire la curățare și dezinfectare,
– reguli cu privire primirea și plecarea copiilor, cu privire la organizarea activităților cu preșcolarii,
– prevederi clare de atribuții și responsabilități ale personalului instituțiilor și ale managerilor care administrează desfășurarea activităților cu copiii din unitățile de învățământ preșcolar.

Potrivit deputatei, redeschiderea grădinițelor ar putea începe treptat și anume în localitățile unde nu sunt cazuri noi de infectare sau unde incidența este mică.

Premierul Chicu a declarat în cadrul unei emisiunii că grădinițele nu se vor redeschide de la 1 august, dar autoritățile pregătesc terenul pentru 1 septembrie.

Premierul Chicu spune când ar putea fi redeschise grădinițile

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram