Fracţiunea PAS cere Guvernului ca până pe 31 iulie să vină cu un plan concret de redeschidere a grădinițelor începând cu 10 august curent. Într-o conferință de presă, deputata PAS, Doina Gherman, a precizat că redeschiderea grădinițelor nu poate fi amânată la nesfârșit din două în două săptămâni.

„Pandemia poate dura și 2 ani! Copiii vor sta acasă în tot acest timp??! Noi trebuie sa ne învățam sa trăim cu pandemia, iar copiii au dreptul la educație. Un drept constituțional care nu poate fi încălcat și trebuie asigurat pentru toți copiii în egală măsură, nu în mod selectiv și discriminatoriu”, a spus deputata.

Aceasta a mai declarat că autoritățile trebuie să vină cu un mesaj clar. „Nu mai puteți să vă ascundeți după deget și să dați mesaje absolut confuze părinților, fie că este la discreția autorităților publice locale și directorilor de instituții să decidă ce și cum și când, fie că nu sunt bani și să se descurce fiecare cum știe. Este absolut inadmisibil. De ce în alte state aceste soluții au putut fi găsite și chiar aplicate, iar la noi în Moldova nu este posibil”, a precizat parlamentara.

În context, ea spune că fracțiunea PAS a analizat experiența altor țări, iar Guvernul ar trebui primul rând să elaboreze un ghid detaliat pentru redeschiderea grădinițelor în condiții de siguranță și de prevenire a infectării cu COVID-19. Acest ghid ar trebui să cuprindă:

– recomandări cu privire la pregătirea unităților de educație timpurie pentru primirea copiilor,
– reguli cu privire la curățare și dezinfectare,
– reguli cu privire primirea și plecarea copiilor, cu privire la organizarea activităților cu preșcolarii,
– prevederi clare de atribuții și responsabilități ale personalului instituțiilor și ale managerilor care administrează desfășurarea activităților cu copiii din unitățile de învățământ preșcolar.

Potrivit deputatei, redeschiderea grădinițelor ar putea începe treptat și anume în localitățile unde nu sunt cazuri noi de infectare sau unde incidența este mică.

Premierul Chicu a declarat în cadrul unei emisiunii că grădinițele nu se vor redeschide de la 1 august, dar autoritățile pregătesc terenul pentru 1 septembrie.

Premierul Chicu spune când ar putea fi redeschise grădinițile

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!