/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul

/VIDEO/ Creditul rusesc, declarat anticonstituțional, va fi renegociat, anunță premierul Ion Chicu

missing
27 iulie 2020, ora 20:25

Guvernul este gata să reia negocierile privind creditul rusesc în valoare de 200 de milioane de euro. Fără acești bani, spune premierul Ion Chicu, deficitul bugetar va fi și mai greu de gestionat. Între timp, prim-ministrul a mai dat o veste despre împrumuturile externe: săptămâna aceasta va fi aprobat acordul de creditarea a 100 de milioane, cu Uniunea Europeană. Dacă aceste sume vor deveni realitate, atunci datoria față de partenerii internaționali va fi și mai mare. În prezent, datoria de stat a explodat, fiind acum de 60 de miliarde de lei, potrivit jurnaliștilor de la moldstreet.

„Acele 4 miliarde de lei sunt prevăzuți în buget și, în caz că acești bani nu vin, dacă nu vor veni, vom avea dificultăți la finanțarea deficitului bugetar”, Ion CHICU, PRIM-MINISTRUL REPUBLICII MOLDOVA.

Reluarea discuțiilor despre împrumutul rusesc va fi consemnată printr-o hotărâre de Guvern, ce urmează să fie aprobată săptămâna aceasta. Și acordul de asistență financiară cu Uniunea Europeană va fi semnat în curând, mai spune prim-ministrul.

„Vom semna acordul de asistență finanțare de 100 de milioane de euro din partea UE. Miercuri vom aproba acest acord”, Ion CHICU, PRIM-MINISTRUL REPUBLICII MOLDOVA.

Între timp, potrivit unei analize a jurnaliștilor de la moldstreet, datorita de stat externă și internă, la finele lunii iunie, a constituit circa 60 de miliarde de lei, ceea ce înseamnă o creștere de 13,5 la sută față de acum jumătate de an.

„În acest an, o mare parte din aceste împrumuturi sunt pentru suport bugetar și asta se datorează corona crizei, care, din cauza restricțiilor, a lovit foarte mult asupra veniturilor bugetare. (musca) Respectiv, banii aceștia se duc pentru consum, nu pentru investiții”, ION PREAȘCĂ, REDACTOR-ȘEF, MOLDSTREET

Estimările jurnaliștilor de la Moldstreet mai arată că Republica Moldova va continua să se împrumute masiv, iar, la sfârșitul acestui an, datoria de stat poate ajunge la 37 la sută din Produsul Intern Brut. Acest nivel însă este considerat acceptabil pentru Guvernul Chicu, mai noteză publicația.

Reporter: Natalia GHEȚU

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram