/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

La Iași, a fost reținut pentru fraude, un afacerist ce a preluat și imobile de la Vlad Filat

missing
29 iulie 2020, ora 15:46

Afaceristul Cristin Zamosteanu, unul dintre cei mai cunoscuţi dezvoltatori imobiliari din regiunea Moldovei (România), este vizat de o anchetă a Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Iași (DIICOT Iaşi), scrie Mold-Street.

40 de percheziţii au avut loc în cursul zilei de marţi, la finalul lor mai mulţi angajaţi de-ai lui Zămoșteanu, precum şi soţia sa şi o fostă angajată de la Finanţe, fiind duşi la audieri.

Prejudiciu de 12 milioane euro

Cristin Zămoșteanu este acuzat că, începând cu 2012, ar fi pus pe picioare o reţea infracţională al cărei scop a fost de păcăli bugetul de stat al României. Prejudiciul estimat în cauză se ridică la aproximativ 12 milioane euro.

Tranzacții cu firma lui Vlad Filat

De notat că numele lui Cristin Zămoșteanu este menționat în diverse tranzacții imobiliare din Iași și alte localități din zona Moldovei.

La începutul acestui an, tabloidul românesc Cancan.ro, scria că despre achiziția unor proprietăți imobiliare din centrul Iașiului, deținute de către firma Kapital Invest SA, la care acționar majoritar este fostul premier moldovean Vlad Filat.

Tranzacția, în valoare de 2,3 milioane euro a avut loc în anul 2017, timp în care Vlad Filat se afla în închisoare, iar bunurile erau deținute de firma KAPITAL INVEST COMPANY S.A, unde Filat deține 95% din acțiuni.

Bunurile au fost cumpărate de firma M.CHIM SRL, controlată de Zămoșteanu.

Una dintre acționarele firmei kapital Invest a contestat însă decizia de vânzare a proprietății, invocând că Vlad Filat nu avea dreptul să vândă, deoarece acesta a fost găsit vinovat într-un dosar penal în Republica Moldova, în care a fost și condamnat.

Instanța din România, i-a respins cererea, pe motiv că acordul de asistență juridică între cele două țări vizează doar cauzele civil și sechestrul nu este valabil și asupra proprietăților lui Vlad Filat din România.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram