Pandemia covid-19 a cauzat pierderi estimate la 320 de miliarde de dolari (273 de miliarde de euro) turismului mondial – din ianuarie în mai -, potrivit unui barometru publicat de Organizaţia Mondială a Tusimului (UNWTO), relatează AFP și news.ro.

”Este mai mult decât triplul pierderilor înregistrate (…) de turismul internaţional în timpul crizei economice mondiale din 2009”, estimează această organizaţie ONU cu sediul la Madrid.

Din ianuarie în mai, numărul turiştilor internaţionali a scăzut cu 58% faţă de aceeaşi perioadă din 2019, ceea ce reprezintă cel puţin 300 de milioane de turişti.

În pofida unei reporniri lente a turismului, mai ales în emisfera nordică, ”indicele de încredere stabilit de UNWTO afişează niveluri scăzute istorice”, precizează orgaizaţia într-un comunicat.

Între principalele riscuri cu care se confruntă acest sector, UNWTO citează ”creşterea virusului şi riscul unor noi izolări”, dar şi situaţia din China şi Statele Unite, aflată într-un ”punct mort”, în contextul în care aceste ţări sunt de obicei furnizoare mari de turişti.

La începutul lui mai, UNWTO prevedea o scădere cu 60-80% a numărului turiştilor internaţionali în 2020 şi pierderi de 910-1.2000 de miliarde de dolari (776-1.023 miliarde euro).

Agenţia ONU se teme de ”punerea în pericol a 100-120 de milioane de locuri de muncă în turism”.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!