Război în Ucraina, ziua 171: Cinci morți în bombardamentul de la Donețk. Apelul autorităților din Energodar

social

/VIDEO/ Cabine de duș performante și lavoar funcțional. Baia din secția cu copii prematuri a Spitalului Municipal nr. 1, reparată

29 iulie 2020, ora 21:34
Distribuie:

Cabine de duș performante și lavoar funcțional. Așa arată baia din secția unde sunt îngrijiți copiii prematuri a Spitalului Municipal nr. 1, care a fost reparată, datorită unei inițiative civice. Impresionați de condițiile grele în care stau luni întregi mamele, care abia își revin după intervenții chirurgicale, mai mulți oameni s-au mobilizat și au donat bani pe o platformă online, lansată de autorii campaniei. În total, s-au acumulat peste 3000 de euro, cifră care a depășit cu mult așteptările organizatorilor.

Pe micuța Amira, care s-a născut înainte de termen, am cunoscut-o acum o lună, când avea puțin peste un kilogram. În acest timp, a reușit să acumuleze 800 de grame. Acum, fetița se pregătește de externare.

IRINA, MAMA UNUI COPIL NĂSCUT PREMATUR: „O să fie întâlnirea cu toate rudele, cu lumea de afară, o să mergem cu căruciorul la plimbare”.

Atunci când a fost internată în această secție, una dintre cele mai mari probleme cu care s-a confruntat Irina a fost baia veche și fără condiții. Aceasta era nevoită să o utilizeze, chiar și după o naștere complicată. În aceeași situație se pomeneau, anual, circa 900 de lăuze. Acum, femeia își amintește de aceasta ca de un coșmar ce a trecut.

DIANA POPA, REPORTERĂ TV8: „Acolo unde acum o lună se afla o cadă veche și ruginită, acum sunt două cabine de duș performante și dotate cu apă fierbinte. Și lavoarul în sfârșit a devenit funcțional, iar deasupra lui a apărut o oglindă mare”.

IRINA, MAMA UNUI COPIL NĂSCUT PREMATUR: „A devenit o stare mai aproape de acasă… Deja nici nu mă grăbesc acasă, dacă sincer.  Nu mai fac efortul de a trece peste bariere, de a trece printr-un salon și a nu ști dacă deranjezi pe cineva”.

Mamele din secție ne-au povestit că au început să facă duș nu doar din nevoie, dar și din plăcere. Dacă înainte petreceau cinci minute în baie, acum nu mai țin cont de timp.

„E foarte bine, apă fierbinte mereu este, e curat, este dezinfectant. La alt spital nu e așa ceva ca aici”.

OLGA CERNEAN, ASISTENTĂ SUPERIOARĂ, SECȚIA ÎNGRIJIRE COPII PREMATURI: „Mămicele sunt cu dispoziție mult mai bună, e mult mai comod pentru ele, că toate sunt după naștere. În secție se preconizează ca în fiecare salon să fie așa tip de băi”.

Pe lângă oamenii care au donat bani pe o platformă online, s-au sensibilizat și mai multe companii de construcții, care s-au implicat în procesul de modernizare a camerei de baie.

VEACESLAV LISNIC, ȘEFUL UNEI COMPANII DE CONSTRUCȚII: „Datorită faptului că proiectul este unul mai specific, este vorba despre mame, copii. Am vrut să demonstrăm că și în pandemie se poate de făcut un act de caritate”.

Iar o rețea de magazine a donat 22 de mii de lei, pentru procurarea materialelor necesare pentru reparație. În total, inițiatorii campaniei au reușit să colecteze peste 60 de mii de lei online, din care 45 de mii au fost cheltuiți pentru reparația băii. Din banii rămași, organizatorii planifică să procure un fotoliu confortabil pentru secția de reanimare, pentru ca mamele să poată sta alături de copii.

 

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram