Asociația Promo-LEX se adresează CEC cu solicitarea de a fi examinate constatările, concluziile și recomandările Asociației vizavi de proiectul hotărârii pentru modificarea Regulamentului privind particularitățile de desemnare și înregistrare a candidaților la alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova.

Promo-LEX atrage atenția CEC că în condițiile prelungirii stării de urgență în sănătate publică, cel puțin până la data de 31 august 2020, este necesară ajustarea cadrului normativ relevant la măsurile speciale de prevenire a infecției COVID-19 stabilite de Comisia Națională Extraordinară în Sănătate Publică, atât pentru procesul de colectare a semnăturilor cât și, în general, pentru toate procedurile electorale care cad sub incidența restricțiilor epidemiologice.

În urma analizei proiectului, Asociația Promo-LEX prezintă următoarele constatări și recomandări:

Prin pct. 4 din proiectul de modificare a regulamentului se propune exceptarea de la obligația de întocmire a documentelor nu mai devreme de începerea perioadei de desemnare, a declarației candidatului privind consimțământul lui de a candida la funcția pentru care a fost desemnat. Consimțământul de a candida este însoțit și de declarația pe propria răspundere despre lipsa interdicțiilor legale/ judecătorești de a candida.

Considerăm că prezentarea unor documente ce datează cu o dată anterioară, și-ar putea pierde valabilitatea la data depunerii acestor documente pentru înregistrare. Consimțământul de a candida poate fi revocat printr-o declarație ulterioară iar interdicțiile legale/ judecătorești ar putea fi adoptate sau intrate în vigoare în perioada dintre data semnării declarației și data depunerii documentelor pentru înregistrare. Menționăm că Nota informativă nu conține condițiile care au impus necesitatea sau motivele operării acestei modificări în textul regulamentului.

Astfel, Promo-LEX propune excluderea acestui amendament din proiectul de modificare a regulamentului.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!