/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

/VIDEO/ Protest în fața Guvernului. Mai mulți elevi cu deficiențe de auz au cerut asigurarea educației în limbajul semnelor

missing
30 iulie 2020, ora 10:00

Un protest matinal s-a desfășurat azi-dimineață în fața Guvernului. Mai mulți elevi, cu deficiențe de auz, părinți și reprezentanți ai societății civile au cerut asigurarea educației în limbajul semnelor. 

„Există un abandon școlar în rândul elevilor, din considerentul că școlile de cultură generală nu asigură educația în limbajul semnelor pentru acești copii. Constatăm că în prezent are loc închiderea școlilor specializate în cadrul cărora disciplinele școlare erau predate în limbajul semnelor și copiii sunt transferați în școlile de cultură generală, dar școlile nu sunt adaptate pentru elevii cu dizabilitate de auz”, a declarat Vitalie Meşca, reprezentant al Centrului pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi (CDPD).

În cadrul protestului, elevii au ținut în mâini pancarte pe care era scris:

– Cerem instruirea părinților în limbajul semnelor pentru a asigura comunicarea cu copilul.
– Incluziunea educațională presupune adoptarea școlii, nu a elevului.
– Nimic pentru noi, fără noi.
– Cerem introducerea disciplinei „limbajul semnelor” pentru copiii cu dizabilitate de auz, în cadrul instituțiilor de învățământ de toate nivelele.
– Cerem statutul limbajului semnelor în Republica Moldova.
– Cerem educație în limbajul semnelor pentru elevii cu dizabilitate din Republica Moldova.

Protestul a fost organizat de către CDPD în comun cu Asociaţia Surzilor din Republica Moldova și un grup al părinților cu dizabilitate de auz.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram