/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Novac anunță că a depus sesizare la ANI și Procuratură pe numele lui Alaiba. Reacția deputatului PAS

31 iulie 2020, ora 13:18

După ce a depus o sesizare pe deputata PAS Veronica Roșca, socialistul Grigore Novac anunță că s-a adresat cu sesizări la Autoritatea Națională de Integritate și Procuratura Generală, ca să verifice neconcordanțele și lacunele din declarațiile de avere și interese persoanele ale deputatului PAS, Dumitru Alaiba. Într-o replică pe Facebook, Alaiba spune că e pregătit să răspundă la toate întrebările autorităților și cetățenilor.

„Un nou deputat curat-murdar al Maiei Sandu! Cel care dă mereu lecții de corectitudine tuturor de la înălțimea Facebook-ului, Dumitru Alaiba, a fost prins “cu mâța-n sac”. Studiind declarațiile depuse de către alesul Maiei Sandu în perioada 2017-2019, am depistat că acesta nu a indicat un garaj ori înstrăinarea acestuia. La fel, nu este explicat faptul schimbării statutului, dar și a prețului, unui automobil care a fost mai întîi în posesie, apoi ca și proprietate. Dumitru Alaiba nu a reflectat, anterior, și un credit în valoare de 45 de mii de euro. Deputatul PAS nu a precizat calitatea sa pe care o are în mai multe companii, pe care le deține împreună cu soția, fapt care credem că s-a făcut cu rea credință și contravine principiului transparenței în interesele personale, pe care este obligat de lege să le declare”, a scris Novac pe pagina sa de Facebook.

În replică, deputatul Alaiba a spus că este gata să răspundă în fața cetățeanului de rând. „Văleu! Domnul Novac are întrebări despre declarația mea de venit. Nu o să aștept să văd de unde domnul Novac are cadouri bănești de sute de mii. Nu o să arăt în răspuns cu degetul la el și căsătoria lui fictivă pentru a obține loturi de pământ. Cum nu răspund eu lui, așa nici el mie. Eu sunt gata să răspund în fața cetățeanului oricând”, a declarat Alaiba.

Deputatul PAS spune că este gata să răspundă la absolut toate întrebările și neclaritățile – atât în fața instituțiilor, cât și în fața cetățenilor. „Suntem doi în familie, muncim zi și noapte ca să întoarcem împrumuturi următorii 25 de ani”, menționează Alaiba.

Potrivit declarației de avere a deputatului Alaiba, acesta a avut un salariu din funcția de deputat de 124 117 de lei și 9800 de euro în calitate de onorariu de la fundația Konrad. De asemenea, deputatul a primit peste 85,9 mii de lei sub formă de indemnizație și compensații de la Parlament.

Soția acestuia a avut un salariu e peste 2000 de euro, un onorariu de peste 800 de euro și o indemnizație de 11.154 de euro pentru concediul de maternitate.

Familia deputatului deține în proprietate trei apartamente: unul de 57 de metri pătrați obținut în 2016 a cărui valoare este de 60 de mii de euro, al doilea de 50 de metri pătrați, obținut în 2007, cu o valoare de 80 de mii de euro și ultimul de 114 metri pătrați cumpărat în 2020 contra unei sume de 92000 de euro. În același timp, soții Alaiba dețin jumătate dintr-o casă de 48 de metri pătrați și un teren de 9 ari.

Alaiba declară o mașină de model Volvo S60 de 10 mii de euro; cinci conturi bancare curente în Republica Moldova cu peste 4 mii de euro și 4 mii de lei. La categoria conturi bancare, deputatul indică alte trei conturi bancare deschise în Estonia, care sunt deschise pe un membru al familiei, cu aproximativ o mie de euro la activ.

Împreună cu soția, deputatul deține compania estoniană OU Development Solution, tot împreună cu soția deține 33 și respectiv 34 la sută din compania moldovenească Silicon Village SRL. În același timp, soția deputatului mai are 50% din acțiunile companiei estoniene OU Fixers.Press.

Deputatul mai are contractate și două credite unul de 45 de mii de euro luat în Estonia în 2016 și scandent în 2046 și altul de 845000 de lei luat în 2020 în Moldova, scadent în 2045.

Precizăm că Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a constatat că deputatul PSRM, Grigore Novac ar fi admis încălcarea regimului juridic al declarării averii și intereselor personale prin includerea de date incomplete și eronate în declarațiile cu privire la venituri și proprietate și cele de avere și interese personale, depuse în perioada 2015-2019.

/DOC/ ANI anunță că un deputat PSRM ar putea fi cercetat de procurori

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram