/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Flăcări în Smolensk și 1,5 miliarde de euro de la UE. Unul dintre cei mai bogați ruși, arestat

„Problema nu este la Washington, problema este la Chișinău”. Sturza spune în ce condiții Plahotniuc va fi extrădat din SUA

missing
31 iulie 2020, ora 09:29

Ex-liderul democrat Vladimir Plahotniuc are probleme financiare în SUA – susține Ion Sturza. Cu referire la extrădarea acestuia, Sturza spune că Moldova trebuie să aibă un dosar bazat pe dovezi incontestabile, nu informații. Declarațiile au fost făcute de către Ion Sturza în cadrul emisiunii „Cutia neagră”.

Sturza spune că fostul lider democrat are probleme financiare pentru că astăzi nu mai există niciun offshore necontrolat de autoritățile fiscale din țările europene sau Statele Unite ale Americii.

„Plahotniuc este într-o situație dificilă, pentru că el se află în vizorul mai multor jurisdicții. Vreau pe scurt să vă spun că viața oamenilor de afaceri legali a devenit foarte complicată ultimul timp pentru că s-a implementat o legislație extrem de restrictivă a spălării banilor. Astăzi, ca să deschizi un cont, ca să miști ceva bani, mici, până la 10 000 € încă mai merge, dar după sunt foarte multe restricții. Orice bancă te întreabă ce vrei să faci tu cu banii, unde să-i duci, chiar dacă sunt banii tăi. Nu se mai poate de manipulat atât de ușor cu sume mari de bani, mai ales dacă te afli în Statele Unite ale Americii. De asta au și profitat toți escrocii din jurul lui Plahotniuc și au înscris toate activele și banii pe ei. Și atunci când e bine, îți pare că toți îți vreau binele. Lucrurile au devenit complicate din punct de vedere a jurisdicțiilor, inclusiv în Dubai. A fost o oază, un refugiu pentru mulți escroci din spațiul ex-sovietic, dar și acolo au ajuns americanii și îi fugăresc”, a declarat Sturza menționând că Plahotniuc și-a trecut totul în Dubai, pentru că alte jurisdicții nu-l acceptau.

Vorbind despre extrădarea lui Plahotniuc, Ion Sturza spune că acest lucru s-ar putea întâmpla numai în cazul în care Procuratura Generală va trimite în SUA dovezi incontestabile, nu doar informații.

„Sunt avocați specializați care apără dictatori, corupți și așa mai departe. Problema nu este la Washington, problema este la Chișinău. La Chișinău trebuie să se facă un dosar credibil, beton. Dacă ei vor trimite dosare cusute cu ață sau care se bazează pe informații nu pe probe, așa cum ne place nouă la Chișinău să facem, dosare pe informații, nu pe probe, în America nu va ține. În America au fost eliberați teroriști, eliberați escroci de prima mână din simplul motiv că judecătorul nu a acceptat informații, ei nevoie de probe”, a declarat Ion Sturza.

Potrivit lui, este mult mai probabil ca Plahotniuc să fie expulzat. „Așteptam mai mult că americanii îl vor expulza într-un final pe Vlad Plahotniuc din Statele Unite. El are dreptul să plece în orice țară a lumii, unde va fi primit”, a precizat fostul premier.

Vladimir Plahotniuc a plecat din R. Moldova în iunie 2019, după ce partidul pe care-l conducea, PDM, a cedat guvernarea unei coaliții formate din Blocul ACUM și PSRM, destrămată în noiembrie 2019. Ulterior plecării lui Plahotniuc din țară, pe numele acestuia au fost pornite mai multe cauze penale. În luna martie 2020, Ambasada SUA la Chișinău a confirmat că Plahotniuc se află pe teritoriul SUA.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram