Guvernul a aprobat proiectele de legi pentru ratificarea Acordului de împrumut dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană privind asistența macrofinanciară pentru țara noastră de 100 de milioane de euro, precum și a memorandumului de înțelegere în acest sens.

Potrivit Vicepremierului, Serghei Pușcuța, Acordul de împrumut dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană privind asistența macrofinanciară pentru Republica Moldova prevede acordarea unui împrumut în valoare de până la 100 milioane euro, în două tranșe egale.

„Obiectivul asistenței macrofinanciare respective este de a diminua constrângerile de finanțare externe ale țării, de a atenua balanța de plăți și necesitățile bugetului și de a sprijini Republica Moldova în situația financiară actuală”.

Debursarea primei tranșe este necondiționată, în timp ce a doua tranșă, va depinde de progresele înregistrate în implementarea prevederilor memorandumului de înțelegere.

Pentru debursarea tranșei nr.2 sunt propuse șase acțiuni pe domenii precum: climatul de afaceri, buna guvernare și lupta împotriva corupției, gestionarea finanțelor publice. Astfel, acest acord vine să susțină o vastă agendă de reforme coordonate cu Uniunea Europeană

Maturitatea împrumutului este de maxim 15 ani. Rambursarea împrumutului va avea loc într-o singură plată. Rata dobânzii aplicată pentru fiecare tranșă va depinde de costul la care se va împrumuta Comisia Europeană pe piața financiară internațională.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!