Alegătorii români din Republica Moldova sunt îndemnați să voteze prin corespondență la scrutinul din toamnă din țara vecină. O recomandare în acest sens a fost emisă de către Ambasada României la Chișinău, în contextul incertitudinilor legate de durata și efectele pandemiei COVID-19.

Ambasada României reamintește persoanelor care doresc să-și exercite dreptul de vot în cadrul alegerilor parlamentare 2020 din România că se pot înregistra pe platforma www.votstrainatate.ro gestionată de Autoritatea Electorală Permanentă, pentru a vota prin corespondență sau pentru a vota la o secție de votare în străinătate.

Pentru cetățenii români aflați temporar în Republica Moldova, pentru înregistrarea ca alegător prin corespondență sunt necesare următoarele acte:

• Copia scanată a actului de identitate, care să fie valabil în ziua completării formularului;
• Copie scanată sau o fotografie a documentului care dovedește dreptul de ședere în Republica Moldova, eliberat de autoritățile locale – permis de ședere temporară.

Pentru cetățenii români deținători și a cetățeniei Republicii Moldova:

• Copia scanată a actului de identitate, care să fie valabil în ziua completării formularului;
• Copie scanată sau fotografie după un document de identitate eliberat de autoritățile Republicii Moldova.

Cererile pentru votul prin corespondență pot fi trimise până la data expirării a cel mult 15 zile de la data începerii perioadei electorale. Urmează ca data exactă a organizării scrutinului să fie decisă de autoritățile din România în perioada următoare.

Alte aspecte privind organizarea și desfășurarea alegerilor parlamentare vor fi comunicate în perioada următoare, ținând cont atât de evoluția situației generate de pandemia COVID-19, cât și de eventualele modificări și completări ale cadrului normativ în materie electorală.

Amintim că, în această toamnă sunt planificate alegeri pentru Camera Deputaților și Senatul Parlamentului României.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!