Vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari solicită explicații de la prim-ministrul Ion Chicu cu privire la proiectul de Lege nr. 308/2017 privind prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, prezentat Parlamentului, pe 20 iulie, de către Guvern. Deputatul Platformei DA susține că proiectul a fost promovat într-o zi, nu a fost consultat cu partenerii externi, „iar Ministrul Justiției se detașează public de acest document”.

Cerem prim-ministrului o informație exhaustivă privind proiectul de lege nr. 340, care pavează drumul escrocilor spre mușamalizarea furturilor de bani și bunuri.

Cei care vorbesc atât de mult, dar în van, despre ancheta furtului miliardului vin la miez de noapte cu un proiect de lege, care îngreunează substantial identificarea beneficiarilor finali ai bunurilor dobândite ilcit și nu permite urmărirea banilor furați dacă aceștea au fost utilizați pentru procurarea unor cote-părți în alte întreprinderi. Cu mare greu deputații Platformei DA au convins la 22.30 pe alți colegi să nu votăm legea în două lecturi.

Societatea are dreptul să cunoască cine sunt autori concreți ai inițiativei respective din partea Guvernului. De ce proiectul vine de la Cancelaria de stat, iar Ministrul justiției se detașează public de acest document? De ce inițiativa respectivă a fost promovată cu viteză cosmică într-o zi, pe 20 iulie, fără avizarea din partea SPCSB, ARBI și CNA? De ce nu au fost consultați partenerii externi, în special Uniunea Europeană, cu care am încheiat Acordul de Asociere cu un capitol special privind prevenirea și combaterea spălării banilor?

P.S.: Proiectul respectiv a fost prezentat de dl. Eșanu, cel care urma să fie desemnat anul trecut în baza unui concurs viciat la Curtea Constituțională. Vă amintiți câtă presiune era atunci nu doar de la Dodon asupra Platformei DA să confirmăm prin vot rezultatele acestui concurs? Interesant este că toți cei care acum laudă independența CC, nici nu vor măcar să-și ceară scuze de la noi pentru ofensele aduse gratuit anul trecut”,  a scris deputatul PPDA, Alexandru Slusari, pe facebook.

Invitat la emisiunea „Cutia Neagră” de la tv8, Ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi a făcut declarații cu privire la proiectul respectiv. Atunci, Fadei Nagacevschi a declarat că „Acest poriectul nu este promovat de Ministerul Justiției, invitați-l pe Eșsanu și întrebați-l pe dl-ui. Proiectul respectiv ar uram să fie coordonat cu UE”. Detalii aici.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!