/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Maica Alexandra conduce deja de 12 ani, dar și astăzi se confruntă cu privirile uimite ale șoferilor

03 august 2020, ora 20:48

În zilele noastre, o femeie la volan nu mai uimește pe nimeni. Însă, dacă acea femeie poartă haină monahală, lucrurile se schimbă la 180 de grade. Măicuța Alexandra șofează de 12 ani, dar și astăzi se confruntă cu privirile uimite ale conducătorilor auto. Este singura șoferiță de la mănăstire, pregătită mereu de drum, în caz de necesitate. Deși în trafic apar tot felul de situații neplăcute, niciodată nu se ceartă cu șoferii neobrăzați.

Acum câteva zile, maica Alexandra a venit la Chișinău ca să-și repare mașina. Slujește la cea mai de nord mănăstire din țară, „Învierea Domnului”, de la Briceni. Astfel că, în Capitală ajunge rar, de cel mult trei ori pe an.

MAICA ALEXANDRA
„Un an în urma, când mergeam pe drumul ăsta, era cam greu de mers”.

Mașina pe care o conduce a fost donată mănăstirii acum zece ani, de către un părinte, iar recent maica a observat unele defecțiuni. Ne-a spus că a adus-o la testarea auto, pentru că nu se pricepe mult în mecanică.

„Doar elementarul… Cum să schimb o roată, cum să pornesc mașina dacă acumulatorul s-a descărcat”, MAICA ALEXANDRA.

Fiind o mănăstire de călugărițe, maica a fost nevoită să obțină permisul. Cu binecuvântarea maicii-stareț, a susținut examenul din prima încercare, pe când avea 25 de ani, iar acum este unica șoferiță din lăcaș.

„Părintele Efrem spunea că dacă te binecuvântează stareța, fără frică poți să zbori și cu parașuta”, MAICA ALEXANDRA.

Înainte de a porni la drum, nu uită s-și spună rugăciunea. Dar asta nu o salvează de stereotipurile și privirile stranii ale societății. Cel mai greu a fost la început.

„Mă duceam la icoana Maicii Domnului, aveam una mare în biserică, din Ierusalim, plângeam, când mă întorceam la fel. Așa de greu îmi era să ies în lume, în haina în care sunt. Oamenii de la nord încă nu era deprinși cu noi”, MAICA ALEXANDRA.

Dacă nu ar fi haina pe care o poartă, atunci măicuța nu s-ar deosebi cu nimic de alți șoferi, mai ales că au aceleași lucruri în comun: nu suportă drumurile cu gropi și ambuteiajele.

„ – Cum sunt șoferii din Chișinău? Slavă Domnului, sunt bine”, MAICA ALEXANDRA.

Chiar atunci când filmam reportajul, un automobil i-a tăiat brusc calea, însă aceasta nici nu s-a clintit.

„Nu vreau să-i judec. De multe ori, poate și eu nu respect chiar tot”, MAICA ALEXANDRA.

Deși nu conduce o mașină luxoasă, maica spune că nu ar schimba-o pe nimic din lume. Și asta pentru că, de fiecare dată când o călugăriță se îmbolnăvește sau este nevoie urgent de medicamente, automobilul le este colac salvator.

Mănăstirea de călugărițe „Învierea Domnului”, unde slujește Maica Alexandra, este situată la 2 km de orașul Briceni, fiind cel mai de nord așezământ sfânt din țara noastră. Mai mult, este și cea mai nouă mănăstire din Moldova, fiind întemeiată în anul 2000.

Reporter: Diana Popa
Imagine: Tudor Bigu

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram