/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul

Dispozițiile din Legea insolvabilității - declarate neconstituționale de CCM

missing
04 august 2020, ora 12:34

Curtea Constituțională a Moldovei (CCM) s-a pronunțat astăzi, 4 august, cu privirea la constituționalitatea obligației de a nu părăsi teritoriul țării sau localitatea de reședință impusă debitorului sau reprezentatului organelor lui de conducere, după intentarea procedurii de insolvabilitate, dacă există dovezi că acesta ar putea să se ascundă sau să se eschivez de la participarea la procedură.

Astfel, magistrații au declarat neconstituționale dispozițiile art. 84 din Legea insolvabilității nr.149 din 29 iunie 2012, referitoare la omisiunea de a reglementa durata maximă pentru care poate fi dispusă obligația de a nu părăsi teritoriul țării sau localitatea de reședință.

Articolul 84 Răspunderea procesuală a debitorului prevede că:

După intentarea procedurii de insolvabilitate, instanţa de insolvabilitate, din oficiu sau la cererea administratorului/lichidatorului, poate obliga debitorul sau reprezentantul organelor lui de conducere să nu părăsească teritoriul Republicii Moldova fără permisiunea sa expresă în cazul în care există dovezi că acesta ar putea să se ascundă ori să se eschiveze de la participarea la procedură.

În caz de eschivare a debitorului de la îndeplinirea obligaţiilor, conform prezentei legi, instanţa de insolvabilitate, la cererea administratorului, a adunării creditorilor sau a comitetului creditorilor ori din oficiu, poate ridica debitorului dreptul de administrare a patrimoniului, dacă acesta dispune de el, îi poate interzice să părăsească localitatea de reşedinţă fără permisiunea sa expresă ori poate aplica alte măsuri de asigurare în conformitate cu legislația în vigoare.

Interdicțiile specificate la alin. (1) şi (2) sunt valabile pe întregul proces de insolvabilitate dacă instanța de insolvabilitate nu stabilește altfel.

Curtea a oferit o soluție provizorie. Magistrații au observat, că, potrivit articolului 64 din Codul de executare, interdicția de a părăsi țara în cel mult șase luni se aplică de către judecător la demersul executorului judecătoresc, doar atunci când prezența debitorului este necesară pentru executarea eficientă a documentului executoriu și doar după luarea măsurilor de executare de asigurare executării documentului executoriu cu obligativitatea executoriului judecătoresc de a efectua periodic un control privind necesitatea menținerii acestor interdicții, dacă este necesară menținerea interdicției pe un termen mai mare, aceasta poate fi aplicată în mod repetat, în urma unui demers repetat al executoriului judecătoresc, dar nu mai mult de trei ori în cadrul aceleași proceduri de executare.

Ca și în cazul insolvabilității, procedura de executare are sarcina de a contribui la realizarea drepturilor creditorilor, prin urmare, Curtea a considerat că până la modificarea articolului 84 din Legea insolvabilității de către Legislator și în vederea constituirii unei practici conforme Constituției, instanțele de insolvabilitate vor aplica la instituirea măsurilor de nepărăsite a teritoriului țării sau a localității de reședințe, termenele stabile de articolul 64 din Codul de executare.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram