/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/FOTO/ Vrei la mare în Bulgaria, Ucraina sau România? Regulile pandemice impuse de țările unde iubesc moldovenii să se odihnească vara

04 august 2020, ora 12:00

Pandemia de COVID-19 a dat peste cap planurile moldovenilor de a merge în vacanță peste hotarele țării. Totuși, pentru cei care își doresc să meargă pe litoral sau să călătorească în străinătate, am selectat cinci cele mai vizitate țări și vă prezentăm regulile de intrare și de aflare pe teritoriul fiecăreia dintre acestea. 

ROMÂNIA

Una dintre cele mai solicitate destinații este România. În această perioadă, intrarea în statul vecin este permisă, însă toate persoanele care traversează hotarul moldo-român sunt obligate să stea în carantină timp de 14 zile. Ieri a fost actualizată lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat și Republica Moldova se află printre acestea. Respectiv, deocamdată, vă puteți bucura de o vacanță în România doar dacă stați în autoizolare 14 zile.

UCRAINA

În ceea ce ține de celălalt stat vecin, Ucraina, intrarea pe teritoriul țării este permis și cetățenii moldoveni nu sunt obligați să respecte perioada de carantină de 14 zile. Totuși, la traversarea frontierei, moldovenii trebuie să prezinte polița de asigurare, care va servi drept garanție pentru achitarea cheltuielilor legate de tratarea coronavirusului. Pentru a evita carantina, turiștii moldoveni trebuie să prezinte la frontieră testul negativ pentru COVID-19, efectuat cel târziu cu 48 de ore înainte, altfel, sunt obligați să se autoizoleze și să-și instaleze aplicația „Acțiune acasă” în telefonul mobil.

GRECIA

De asemenea, moldovenii care preferă Grecia pentru vacanțele de vară trebuie să cunoască faptul că Republica Elenă a prelungit interdicția temporară de intrare a cetățenilor străini, din țările non-UE. Excepție fac cetățenii, inclusiv a țărilor non-UE, care posedă permisul de ședere al unei țări membre UE sau din zona Schengen. Decizia a fost luată pe 15 iulie, iar autoritățile grece susțin că o va revizui o dată la două săptămâni. Deocamdată, Ambasada Republicii Moldova în Grecia nu a prezentat o nouă decizie. Astfel, deocamdată, cetățenii moldoveni nu pot merge în vacanță pe litoralul grecesc.

BULGARIA

În Bulgaria, moldovenii se pot bucura fără restricții de mare și de litoral, dacă la intrarea în țară vor prezenta testului PCR negativ la COVID-19 în limba engleză, efectuat cu cel mult 72 ore înainte.

De asemenea, dacă cetățenii moldoveni aleg să petreacă sejurul pe litoralul bulgar, pentru tranzitarea teritoriului României, vor trebui să prezinte autorităților române de frontieră documentele confirmative privind scopul șederii în Bulgaria (rezervarea la hotel), asigurarea medicală, rezultatele testului și documentele respective de călătorie. Tranzitul, care nu va depăși 36 de ore, trebuie să fie efectuat pe culoarul de tranzit aprobat de autoritățile române pentru transportul rutier: Leușeni, Albița, Tecuci, Focșani, Buzău, București, Giurgiu, Ruse.

TURCIA

Cele mai puține restricții pentru cetățenii străini a stabilit Turcia. Astfel, pentru a intra pe teritoriul statului turc, moldovenii trebuie să poarte mască, vor fi supuși unui control medical, iar cei care manifestă simptome de COVID-19 vor fi testați gratuit. La intrarea în Turcia, persoanele sunt obligate să completeze un formular cu privire la locul aflării lor în țară.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram