/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

/VIDEO/ „Am fost și ne-am odihnit”. Pandemia de COVID-19 nu-i sperie pe moldovenii care se duc în vacanță peste hotare

missing
04 august 2020, ora 20:08

Pandemia nu-i sperie pe moldoveni. Aceștia se duc în vacanță peste hotare, chiar dacă numărul de îmbolnăviri cu coronavirus se menține ridicat. Pentru că la intrare în țări străine se solicită testul negativ la COVID-19, în fața laboratoarelor de testare se formează cozi. Zeci de oameni așteptau astăzi să primească rezultatele testelor, pentru a putea pleca în vacanță. Administratorii companiilor de turism spun că, în ultima perioadă, tot mai mulți moldoveni pleacă la odihnă în Turcia și chiar Egipt.

„Un pic de distanță, vă rog.”

Printre oamenii adunați în fața laboratorului de testare la COVID-19, am întâlnit-o și pe Tatiana. Pentru că în ultima perioadă nu prea a avut parte de distracții, tânăra vrea să meargă la mare, în Ucraina. Dar, la intrare pe teritoriul țării vecine, va trebui să prezinte testul negativ la COVID-19.

TATIANA BELÎI: “- Mă tem, desigur. Dar, totuși, vreau să mă odihnesc măcar un pic, pentru că vara se termină. -Cât costă testul? – 800.”

Iar Rodica s-a întors recent de la odihnă, din Turcia. Femeia povestește că, în aeroport, dar și la hotel s-au respectat toate măsurile de protecție. Chiar și așa, pentru siguranța familiei, a decis să facă testul.

RODICA ALIEV: „Am fost și ne-am odihnit, și vreau să văd dacă sunt sănătoasă, ca să fiu responsabilă.”

Alțiii însă preferă să petreacă vacanța acasă și să viziteze punctele turistice din țară.

„Având în vedere actuala situație, inclusiv financiară, cred că, cel mai accesibil e la bunici.”

„Pe malul Nistrului. Moldova tot e frumoasă. – Cu cine veți merge? – Cu prietenii, la scăldat.”

Administratorii companiilor de turism susțin că, la începutul verii, nu au avut solicitări practic deloc. Acum însă, le trec pragul câte 30-40 de persoane zilnic.

ION CURMEI, MANAGER, COMPANIE DE TURISM: „După 20-25 iulie au început vânzările mai bine. Acum lucrăm la 40 de procente capacitate. Vindem, la moment, pentru Turcia. Am început, recent, să vindem pentru Egipt, deoarece Turcia se scumpește încetișor.”

Deocamdată, moldovenii au acces liber de a intra în Ucraina și Turcia, doar că trebuie să aibă asigurare medicală și să poarte mască obligatoriu. Dacă vor să evite autoizolarea de 14 zile, trebuie să prezinte un test negativ la COVID-19. În Bulgaria, moldovenii pot să intre, doar dacă prezintă testul negativ, efectuat cu cel mult trei zile înainte de trecerea frontierei.

În celelalte țări, accesul cetățenilor Republicii Mooldova este interzis. Excepție sunt doar cei care merg în inters de serviciu sau studii, ori au și cetățenia statului în care merg. Ajunși acolo însă, trebuie să stea în carantină două săptămâni.

Reporter: СĂTĂLIN GORIA
Imagini: SERGIU CIUBARU

 

 

 

 

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram