Fracțiunea „Pro Moldova” va înregistra astăzi, 4 august, un proiect de hotărâre în Parlament care prevede realizarea mai multor măsuri anticriză în cazul agricultorilor care au înregistrat pagube din cauza condițiilor climaterice și a pandemiei.  

„Vom discuta cu colegii din opoziția parlamentară în mod special ca să găsim modalitatea de a convoca sesiunea extraparlamentară în timpul cel mai apropiat, deoarece acest subiect este unul urgent”, a spus liderul fracțiunii Andrian Candu, în cadrul unui briefing de presă, la Parlament.

Deputatul „Pro Moldova” Vladimir Cebotari a declarat că parlamentarii intenționează să lanseze procedura de modificare a bugetului, astfel încât statul să identifice și să aloce două miliarde de lei pentru plata unor compensații agricultorilor.

„Propunem să fie elaborat un mecanism de eșalonare a plăților aferente activității companiilor agricole precum și a creditelor pe care aceștia le dețin și a creditelor tehnice către furnizori de tehnică agricolă cu scopul de a le asigura capacitatea de plată.

La fel propunem să fie aprobat un mecanism de reeșalonare a plății impozitelor și taxelor aferente activității companiilor agricole pentru perioada de până la 31 decembrie 2020.

Este necesar de elaborat un mecanism de achiziționare de către stat în anul 2020 a roadei agricole autohtone și din anul 2021. Propunem acordarea subvențiilor în baza terenului agricol deținut de către companie. Este necesar de aprobat și impozitul unui în agricultură”, a declarat Vladimir Cebotari.

Anterior, lidera Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Maia Sandu spunea că pagubele estimate de agricultori de pe urma calamităților naturale și a crizei economice sunt enorme, iar cele 100 de milioane de lei alocate de Guvern pentru compensarea parțială a pierderilor nu ar fi de ajuns, întrucât acestea ar depăși un miliard de lei.

Amintim că, Guvernul a aprobat proiectul de acordare a suportului financiar de stat în sumă de 100 milioane lei, din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural, pentru compensarea parțială a pierderilor, suferite de producătorii agricoli, ca urmare a înregistrării secetei (la culturile cerealiere de toamnă) și căderilor de grindină (la culturile horticole).

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!