/VIDEO/ Pro Moldova propune alocarea din buget a două miliarde de lei pentru acordarea unor compensații agricultorilor

04 august 2020, ora 14:51

Fracțiunea „Pro Moldova” va înregistra astăzi, 4 august, un proiect de hotărâre în Parlament care prevede realizarea mai multor măsuri anticriză în cazul agricultorilor care au înregistrat pagube din cauza condițiilor climaterice și a pandemiei.  

„Vom discuta cu colegii din opoziția parlamentară în mod special ca să găsim modalitatea de a convoca sesiunea extraparlamentară în timpul cel mai apropiat, deoarece acest subiect este unul urgent”, a spus liderul fracțiunii Andrian Candu, în cadrul unui briefing de presă, la Parlament.

Deputatul „Pro Moldova” Vladimir Cebotari a declarat că parlamentarii intenționează să lanseze procedura de modificare a bugetului, astfel încât statul să identifice și să aloce două miliarde de lei pentru plata unor compensații agricultorilor.

„Propunem să fie elaborat un mecanism de eșalonare a plăților aferente activității companiilor agricole precum și a creditelor pe care aceștia le dețin și a creditelor tehnice către furnizori de tehnică agricolă cu scopul de a le asigura capacitatea de plată.

La fel propunem să fie aprobat un mecanism de reeșalonare a plății impozitelor și taxelor aferente activității companiilor agricole pentru perioada de până la 31 decembrie 2020.

Este necesar de elaborat un mecanism de achiziționare de către stat în anul 2020 a roadei agricole autohtone și din anul 2021. Propunem acordarea subvențiilor în baza terenului agricol deținut de către companie. Este necesar de aprobat și impozitul unui în agricultură”, a declarat Vladimir Cebotari.

Anterior, lidera Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Maia Sandu spunea că pagubele estimate de agricultori de pe urma calamităților naturale și a crizei economice sunt enorme, iar cele 100 de milioane de lei alocate de Guvern pentru compensarea parțială a pierderilor nu ar fi de ajuns, întrucât acestea ar depăși un miliard de lei.

Amintim că, Guvernul a aprobat proiectul de acordare a suportului financiar de stat în sumă de 100 milioane lei, din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural, pentru compensarea parțială a pierderilor, suferite de producătorii agricoli, ca urmare a înregistrării secetei (la culturile cerealiere de toamnă) și căderilor de grindină (la culturile horticole).

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram