/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

Cum se fac listele electorale? CEC neagă că numărul alegătorilor poate fi utilizat pentru falsificarea scrutinului prezidențial

missing
05 august 2020, ora 15:29

Comisia Electorală Centrală (CEC) neagă faptul că cifrele care reflectă numărul alegătorilor pot fi utilizate ca instrument de falsificare a scrutinului prezidențial din 1 noiembrie. 

CEC spune că la baza elaborării listelor electorale întocmite pentru toate tipurile de alegeri stau informațiile preluate din Registrul de Stat al Alegătorilor (RSA) deținut de CEC. La rându său, RSA este interconectat cu Registrul de Stat al Populației (RSP) deținut de Agenția Servicii Publice (ASP) și se actualizează permanent în baza celui din urmă.

Compararea datelor oficiale deținute de CEC și ASP, pe de o parte, și Biroul Național de Statistică (BNS), pe de altă parte, este una irelevantă, în contextul în care instrumentele statistice aplicate de ultima pentru stabilirea numărului de cetățeni fac trimitere la rezultatele recensământului din anul 1989. În acest context, aceste date poartă un caracter estimativ, având la bază evidența numerică și, în consecință, fiind fără acoperire juridică, se arată într-un comunicat al CEC.

Reprezentanții instituției spun că RSA nu permite introducerea manuală a persoanelor, crearea de identități sau IDNP-uri, toate operațiunile efectuate în sistem sunt înregistrate și verificate. În toate cazurile, datele personale se introduc în Registru fără intervenția umană, prin intermediul modulului de import al datelor din RSP.

În același context, RSA conține și informații despre cetățenii Republicii Moldova cu drept de vot care domiciliază în localitățile din stânga Nistrului, iar creșterea numărului de alegători din regiunea transnistreană este datorată documentării populației din acest teritoriu.

Din numărul total al alegători înscriși în RSA (3 286 304), 2 807 728 de cetățeni cu drept de vot sunt atribuiți pe unități administrativ-teritoriale de nivelul doi. Diferența cuprinde persoanele care au cetățenia Republicii Moldova, dar nu au înregistrare la domiciliu sau reședință, inclusiv cei care au emigrat autorizat peste hotarele țării (229 570 de persoane) și cetățenii cu drept de vot având domiciliul înregistrat în unitățile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului, aflate provizoriu în afara controlului suveran al autorităților constituționale ale Republicii Moldova (249 006).

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram