/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul

Indemnizația unică la naștere ar putea crește până la trei salarii medii pe economie. Propunerea unui grup de deputați

missing
05 august 2020, ora 11:35

Un grup de deputați au înregistrat în Parlament un proiect de lege prin care propun majorarea indemnizației pentru nașterea copiilor. Documentul prevede că indemnizația unică la nașterea primului copil nu trebuie să fie mai mică decât două salarii medii pe economie și nu mai mică de trei salarii în cazul următorilor copii.

„Aceste prevederi au drept scop de a încuraja natalitatea, prin oferirea unei garanții financiare minime familiilor pentru creșterea copiilor, identificarea resurselor de bani fiind cea mai mare provocare, dar și barieră în cazul luării deciziei de a da naștere unui copil”, scrie în nota informativă.

Totodată, deputații propun și o indenizație lunară pentru susținerea copilului până la vârsta de 18 ani. „Indemnizaţia pentru susținerea copilului se stabileşte pentru prima lună în cuantum egal cu un salariul mediu pe economie prognozat, și pentru restul lunilor în cuantum egal cu 2% din salariul mediu pe economie prognozat. Cuantumul indemnizaţiei pentru susținerea copilului se aprobă anual de Guvern”, se spune în proiect.

Proiectul de lege propune acest mecanism cu scopul de a stoca fonduri, în special, pentru copii ai căror familii nu îi vor putea asigura financiar, inclusiv în domeniul educațional pentru a-și urma vocațiile și pentru a accede la profesiile pe care și le doresc, dar și pentru a le oferi certitudinea și încrederea într-un viitor sigur.

„În același timp, banii, fiind stocați în bugetul de stat până la atingerea majoratului de către copii, vor putea fi puși în circuit de către stat, ceea ce înseamnă că bugetul țării va avea doar de câștigat”, motivează autorii proiectului.

Cuantumul salariului mediu lunar pe economie a fost prognozat pentru anul 2020 în mărime de 7953 de lei. Datele Biroului Național de Statistică pentru primul trimestru arată că salariul mediu lunar nominal brut a fost de 7633 de lei.

Începând cu 1 ianuarie 2020, indemnizaţia unică la naşterea copilului este de 8299 lei pentru fiecare copil.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram