/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/VIDEO/ De la muzee, la crame sau trasee pentru ciclism. Ce pot descoperi moldovenii, care fac turism intern

05 august 2020, ora 21:22

De la muzee, la crame sau trasee pentru ciclism. Iată ce pot descoperi moldovenii, care, din cauza pandemiei de COVID-19, aleg să facă turism intern. Ofertele sunt diferite și pentru toate gusturile. Antreprenorii din domeniu încearcă să fie cât mai ingenioși, pentru a atrage cât mai mulți turiști. De exemplu, Anton Port „a privatizat” soarele și face demonstrații pentru toți curioșii. Cum a reușit, vedeți în reportajul ce urmează.

Pe domnul Anton Port l-am găsit în ogradă, ca de obicei, experimentând. Casa lui se deosebește de celelalte case din satul Popeasca, raionul Ștefan Vodă. În curte sunt instalate două oglinzi parabolice și două moriști, construite chiar de el. Oglinzile, unde temperatura ajunge și la 1700 de grade Celsius, sunt utilizate pentru coacerea pâinii, uscarea fructelor sau încălzirea apei. Astfel, în gospodăria lui Anton Port nu se utilizează deloc energia electrică. Mai mult, în curtea acestuia se găsesc și alte invenții deocheate. A construit chiar și un trenajor pentru cosmonauți.

ANTON PORT:Acesta se numește monumentul ceaunului. Încă nimeni nu a făcut așa monument. Tot ce este frumos pe lume o să vedeți la mine”.

Bărbatul mai meșterește instrumente muzicale populare și chiar cântă la ele. Spre deosebire de Anton Port, omul care „a privatizat soarele”, Tudor Aghenie preferă să stea la răcoare. Așa că, și-a transformat casa într-o cramă, amplasată chiar în inima localității Sadova, raionul Călărași. Dar, ingeniozitatea nu s-a oprit aici. A construit un beci în beci, unde pot fi savurate vinuri de colecție.

TUDOR AGHENIE, VINIFICATOR: Eu nu m-am gândit în 2013 că în 2020 o să vină prieteni sau cei care aleargă să servească vin. Aici s-a făcut totul pentru mine și familia mea”.

Astfel, ograda este mereu plină de oamenii, care își doresc să petreacă timpul într-o atmosferă ca acasă. De la cramă, aceștia pot merge direct la Nistru, unde pot face kayaking.

ALEX GUȚAGA, ANTREPRENOR: Ceea ce veți experimenta astăzi, este ceva ce probabil o să vă amintiți și există riscul că o să vă placă, un risc foarte mare”.

După 12 km de kayaking pe râul Nistru, emoțiile sunt de nedescris.

VIORICA ȚURCAN: Kayakingul a fost cel mai minunat loc pe care l-am descoperi pe Nistru”.

Cei care au frică de apă pot face ciclism pe lângă plantațiile de viță-de-vie, pe o distanță de 226 km.

DARIA CISSA, VITICULTOR: Suntem foarte onorați că facem parte din acest traseu, Chișinău-Palanca și vă invităm la noi să vizitați locurile acestea pitorești”.

GABI MARCU: În general astăzi se va îndeplini unul dintre visele mele să urc pe bicicletă, într-o serie de aventuri pentru a redescoperi Moldova”.

Pandemia de COVID-19 îi determină pe moldoveni să viziteze și să descopere tot mai multe destinații turistice din țară. O bună parte dintre ele sunt promovate în cadrul Proiectului de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID, Guvernele Suediei și Marii Britanii, dar și Asociația Națională de Turism Receptor din Moldova.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram