295 de extensii Chrome instalate de 80 milioane utilizatori, folosite pentru a deturna căutările Bing Search și Google Search, inserând reclame suplimentare. În mod ironic, unele dintre extensiile descoperite în urma investigațiilor făcute de AdGuard, o companie specializată în furnizarea de soluții ad-block, erau promovate tocmai ca și extensii pentru blocarea afișării reclamelor în browserul Chrome, scrie go4it.ro.

Extensii Chrome infectate în magazinul Web Store

Distribuite cu ajutorul magazinului oficial Chrome Web Store, extensiile Chrome abuzive mergeau mai departe decât să afișeze reclame inofensive, click-urile pe bannerele și link-urile inserate printre rezultatele la căutări direcționând utilizatorii către aplicații malware și alte capcane.

În afară de false extensii ad-block, analiza publicată de AdGuard a scos la iveală și alte selecții foarte populare, cum ar fi widget-uri pentru starea vremii și extensii care asistă obținerea capturilor de ecran.

Majoritatea extensiilor descoperite (245 din totalul de 295 extensii infectate), nu aveau nici o altă funcție utilă decât aplicarea unei poze de fundal la folosirea butonului New Tab, înlocuind fundalul alb afișat în mod implicit.

Indicând spre un singur autor, toate cele 295 extensii Chrome abuzive reușeau să păcălească filtrele Google încărcând după instalare cod suplimentar găzduit de domeniul fly-analytics.com, abia după această etapă trecând la inserarea de reclame abuzive în pagini.

Deși autorul studiului afirmă că a raportat de câteva săptămâni problemele descoperite către Google, niciuna dintre extensiile identificate nu a fost deocamdată îndepărtată din magazinul oficial de extensii Chrome.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!