/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și paradoxul invaziei ruse. Kremlinul vrea să saboteze summitul de pace

Munteanu, după decizia Înaltei Curți: „Sunt convins că blocajele pot fi rezolvate numai prin sesizări la CCM”

missing
06 august 2020, ora 16:34

Deputatul Platformei DA Igor Munteanu, cel care a depus sesizarea la Curtea Constituțională prin care a întrebat dacă șeful statului are dreptul discriționar să numească orice candidat la funcția de președinte, fără a ține cont de faptul că majoritatea parlamentară, a menționat că a expediat sesizarea către magistrați pentru a preveni eventuale abuzuri și blocaje instituționale.

Scopul sesizării a urmărit prevenirea abuzurilor și perpetuarea unor blocaje instituționale atunci când anumiți actori, în cazul nostru este vorba de actual Președinte, le alimentează. Sunt convins însă că aceste blocaje pot fi rezolvate numai prin sesizări la Curtea Constituțională și prin eliminarea din viața publică a personajelor, care-și doresc să acționeze în stil cezaropapist. (…)

Din păcate, cel care sfidează Constituția se bucură în continuare de garanții constituționale extrem de rigide: scoaterea imunității cu 2/3 voturi, suspendarea cu 2/3 din voturi, referendum. Ne-am clarificat astfel cu amenințările directe ale actualului Președinte de a nu desemna un candidat numit de majoritatea parlamentară – este neconstituțional. Problema cea mare este mai departe – cum eliminăm o sursă permanentă de atitudini anticonstituționale și capul statului”, a reacționat deputatul pe o rețea de socializare.

Amintim că astăzi Curtea Constituțională a decis astăzi că dacă președintele Republicii Moldova refuză să desemneze candidatul pentru funcția de prim-ministru înaintat de majoritatea parlamentară formalizată, acesta poate fi suspendat și demis din funcție. Astfel, șeful statului este obligat să accepte candidatul unei majorități parlamentare formalizate în Legislativ.

ULTIMA ORĂ! CCM a decis. Președintele țării, obligat să desemneze un premier propus de majoritatea parlamentară

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram