După o pauză de un an de zile, președintele Igor Dodon a semnat un nou decret de acordare a cetățeniei Republicii Moldova în schimbul investițiilor. De această dată pentru șase persoane și cinci membri ai familiilor lor, transmite Moldstreet.

“Se acordă cetăţenia Republicii Moldova următorilor cetățeni străini (solicitanți principali): în baza datelor de identificare ale Dosarului nr. SP/11/2019 al solicitantului; în baza datelor de identificare ale Dosarului nr. SP/14/2019 al solicitantului; în baza datelor de identificare ale Dosarului nr. SP/19/2019 al solicitantului împreună cu membrii familiei în baza datelor de identificare ale Dosarelor nr. SP/191/2019 și SP/192/2019; Numele beneficiarilor este ținut în secret.

Anterior, tv8 a scris că omul de afaceri rus Andrei Goncearenko, care a achiziționat recent 95% din capitalul „Avia Invest”, ce are în concesiune Aeroportul Internațional Chișinău, și-a depus dosarul pentru obținerea cetățeniei R. Moldova prin programul „Cetățenie prin investiție”.

Surse demne de încredere au declarat pentru TV8 că actele au fost depuse în luna iunie. În lista pentru verificări au fost incluse mai multe rude ale omului de afaceri: două persoane în etate, probabil părinții businessmanului, o femeie de 36 de ani, care ar fi soția acestuia și o minoră.

Precizăm că legea privind acordarea cetățeniei prin investiție a fost abrogată de Parlamentul R. Moldovei. O decizie în acest sens a fost luată în ședința din 18 iunie. 80 de deputați au susținut adoptarea proiectului în lectura a doua, lectură finală.

Proiectul de lege a fost prezentat de deputatul PDM, Alexandru Jizdan, care a precizat că Comisia Securitate a examinat și a acceptat cu unanimitate toate obiecțiile și propunerile asupra prezentului proiect. Totodată, el a precizat că cererile depuse până la aprobarea prezentei legi vor fi examinate în modul stabilit de Guvern.

Prezenta lege va intra în vigoare la data de 1 septembrie 2020, odată cu expirarea termenului moratoriului privind acordarea cetățeniei instituit de Parlament.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!