Leul moldovenesc continuă, pentru a treia lună consecutiv, procesul său de apreciere față de coșul valutar IVM-10. Săptămâna trecută acesta a atins o nouă cota maximă, de 95,75 puncte, ceea ce înseamnă o cotație cu 4,25% mai mare decât la începutul anului. Despre aceasta anunță expertul în politici economice al IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță, care a efectuat în acest sens o analiză.

Potrivit expertului, în perioada 3-9 august 2020 leul moldovenesc s-a apreciat cu 0,75% față de toate cele 10 valute ale principalelor parteneri comerciali din IVM-10 și ai Moldovei. Cel mai mult săptămâna trecută leul moldovenesc s-a apreciat față de lira turcească (+3,33%), rubla rusă (+2,16%) și rubla belarusă (+1,84%).

Veaceslav Ioniță susține că de la începutul anului leul moldovenesc s-a apreciat în mediu cu 4,25% față de cele 10 valute din IVM-10. El a devenit mai puternic față de opt valute și s-a depreciat față de două valute. Cel mai mult leul moldovenesc s-a apreciat față de lira turcească (+18,80%), rubla rusă (+18,57%) și hrivna ucraineană (+16,82%). În aceeași perioadă, valuta moldovenească s-a depreciat față de euro (-2,21%) și leul românesc (-0,89%). Ultima dată dolarul american a avut o cotație atât de joasă față de euro în mai 2018.

„În linii mari, în 2020 leul moldovenesc, în relație cu valutele de bază dolarul american și euro, copie comportamentul leului românesc”, susține expertul.

Economistul opinează că dolarul american în luna iulie-august a înregistrat ce-a mai puternică depreciere (-5,00%), din ultimii trei ani, față de euro. Cotația lui a scăzut de la 1,125 USD/EURO la începutul lunii iulie până la 1,182 în prima săptămână din august.

Veaceslav Ioniță menționează că deprecierea dolarului american are loc pe fundalul crizei din USA provocate de COVID-19. Totodată pe fundalul luptei politice din ajunul alegerilor prezidențiale și incapacitatea congresului american de a se înțelege privind măsurile economice anticriză. „Donald Trump a fost nevoit să adopte la finele săptămânii trecute patru legi anticriză ocolind congresul. Însă toate aceste măsuri nu prea ajută, dolarul american continue procesul de depreciere”, constată Veaceslav Ioniță.

Potrivit expertului, în această luptă între euro și dolar, leul moldovenesc pe tot parcursul lunii iulie a avut o poziție neutră. Dacă analizăm cotația leului moldovenesc față de coșul valutar EURO&USD, atunci observăm că aceasta s-a păstrat la nivelul de 18.37 puncte pe tot parcursul lunii iulie. Altfel spus, leul moldovenesc s-a depreciat puțin față de euro (-1,5%) și s-a apreciat față de dolarul american (+3,5%). În luna iulie, leul moldovenesc s-a plasat exact pe mijloc între cele două valute de bază. Însă, în prima săptămână din august, leul moldovenesc s-a apreciat (+0,5%) față de ambele valute din coșul valutar EURO&USD. Drept rezultat, în prezent totuși, leul moldovenesc se lipește mai tare de valuta puternică din acest moment euro și se îndepărtează de dolarul american.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!