/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

/FOTO/ Gherete modulare, mese moderne de comerț și rețele inginerești noi - cum va arăta Piața Centrală după renovare

missing
10 august 2020, ora 14:58

Cu gherete modulare, mese noi de comerț și sistem renovat de rețele inginerești – astfel urmează să arate Piața Centrală peste aproximativ doi ani. Cel puțin, așa propun funcționarii din cadrul Primăriei Chișinău și Consiliului Municipal Chișinău, care au elaborat proiectul de modernizare a Pieței. Documentul urmează să fie prezentat mâine în ședința CMC.

Conceptul de modernizare a Î.M. „Piața Centrală” propune o abordare complexă de îmbunătățire a infrastructurii zonei de comerț, inclusiv pentru facilitarea accesului persoanelor cu mobilitate redusă, crearea condițiilor decente de muncă pentru comercianți, asigurarea condițiilor sanitare, antiepidemiologice și antiincendiare corespunzătoare pentru toți vizitatorii pieței, pentru personalul angajat și comercianți. De asemenea, se prevăd soluții pentru redarea unui aspect exterior plăcut teritoriului din centrul istoric al capitalei, precum și modernizarea serviciilor acordate populației.

Consilierul PUN Cornel Pântea susține că în locul gheretelor și locurilor de vânzare din jurul pieței urmează să fie amenajate parcări. „În ceea ce ține de parcări, avem două viziuni: o parcare obișnuită și una supraetajată. Deci, una până la 100 de locuri de parcare și alta – până la 300 de locuri”, a precizat funcționarul.

Potrivit consilierului Platformei DA în CMC Ruslan Verbițchi, vor fi renovate mai multe sectoare ale pieței: fructe, legume, meșteșugăresc, angro și rădăcinoase. „Vom renova mesele de vânzare. Este relevant ca aceste mese să fie din inox. Înainte de a face gherete modulare, vom schimba rețelele inginerești – baie, locuri de spălare a mâinilor, canale pentru scurgerea apelor fluviale”, a menționat funcționarul. Potrivit lui, sectorul de legume va fi închis sau semiînchis.

Dinari Cojocaru, consilierul PSRM din CMC susține că în fiecare sector al municipiului Chișinău vor fi amenajate piețe care vor aparține municipalității. De exemplu, va fi renovată și amenajată piața avicolă din strada Cărbunarilor. „Ne propunem ca terenul să fie adaptat cerințelor și pe el să fie transferat de pe strada adiacentă unde se vând în stradă diferite obiecte. Sunt amplasate 2 pavilioane, circa 1500 de metri pătrați. Pentru ca să-l facem atractivi, vom impune resurse din bugetul municipal pentru ca oamenii să nu se aglomereze doar în Piața Centrală, dar și în alte piețe”, a precizat consilierul.

Potrivit lui, unii agenți care dețin piețe în Capitală impun reguli incorecte față de agenții economici care comercializează acolo. „Plata arendei duce și la creșterea pieței. Noi ne-am propus ca fiecare sector să aibă o piață proprie, unde prețul să fie unul real. Unde agricultorii să-și poată comercializa produsele”, susține Cojocaru.

Inga Ionesii, viceprimară a municipiului Chișinău a declarat că procesul de renovare va dura de la 1,5 până la 2 ani. După finisarea lucrărilor de renovare, înregistrarea comercianților care vor activa în cadrul pieței se va face în mod electronic.

Consilierii susțin că după renovarea pieței, prețul pentru comercianți va fi mai mare, dar nu se va dubla. Taxa va fi stabilită de CMC.

Suma estimativă pentru modernizarea Pieței Centrale este de 110 milioane de lei.

Proiectul Conceptului de modernizare a Î.M. „Piața Centrală” a fost definitivat și este inclus pe ordinea de zi a ședinței Consiliului municipal Chișinău din 11 august pentru aprobare.

Piața Centrală are o suprafață de 5,5 hectare din care doar 3,6ha îi aparține municipalității, restul aparține sectorului privat. În piață sunt 711 gherete și circa 4000 de locuri de vânzare. Încasările întreprinderii pentru anul 2019 au fost de 30 de milioane de lei. Fluxul de vizitatori este de 10-15 mii de persoane pe zi.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram