/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

„Întârziată, dar necesară”. Ce spune Dodon despre decizia CCM prin care este obligat desemneze un premier propus de majoritatea parlamentară

missing
10 august 2020, ora 10:10

Șeful statului salută decizia Curții Constituționale care a decis că președintele Republicii Moldova poate fi suspendat și demis din funcție dacă refuză să desemneze candidatul pentru funcția de prim-ministru înaintat de majoritatea parlamentară formalizată.

Șeful statului a subliniat că, potrivit deciziei CCM, practica când șeful statului a fost suspendat pe 5 minute printr-o decizie a Curții, iar competențele transmise spreakerului sau premierului, așa cum se făcea în timpul lui Plahotniuc, este ilegală. „Ceea ce s-a făcut în anii 2017-2018 a fost un lucru ilegal, când președintele țării prin decizia Curții Constituționale a fost suspendat temporar pentru a permite cuiva să semneze decrete în locul lui. Curtea Constituțională, în sfârșit, prin decizia sa, a pus punct în acest subiect”, a declarat Dodon.

Totodată, acesta a notat că majoritatea parlamentară formalizată poate înainta o candidatură pe care președintele ar trebuie să o accepte. Totuși, acesta susține că o majoritate parlamentară formalizată – conform regulamentului Parlamentului, legislația în vigoare, se anunță la ședința Parlamentului. „Eu cred că în acest Parlament, o așa majoritate formalizată, fără participarea noastră, practic este imposibil”, a declarat Dodon.

De asemenea, șeful statului a precizat că Curtea Constituțională a specificat că președintele țării, în caz că nu acceptă această candidatură, poate fi suspendat și demis conform procedurii constituționale. „Ce înseamnă lucrul ăsta, 67 de deputați trebuie să voteze pentru suspendarea președintelui, în acest Parlament nicio șansă, dar chiar dacă se întâmplă acest lucru, peste 30 de zile trebuie să aibă loc referendum la care trebuie să voteze pentru demisia președintelui cel puțin plus un vot, față de numărul de vot care a votat pentru președinte patru ani în urmă adică 836 de mii de alegători – ceea ce este imposibil”, a încheiat Dodon.

ULTIMA ORĂ! CCM a decis. Președintele țării, obligat să desemneze un premier propus de majoritatea parlamentară

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram