/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și copii întorși acasă. Rusia vrea să saboteze summitul de pace

/VIDEO/ Recolta, făcută „scrum” de arșiță. Agricultorii se plâng că nu au cu ce hrăni nici animalele

missing
10 august 2020, ora 20:13

Arșița le-a pârjolit pământurile la propriu. Disperați și copleșiți de durere, țăranii spun că nu-și mai amintesc o astfel de secetă aspră și necruțătoare, care i-a lăsat fără roadă. Pentru că posibilitățile bugetare sunt destul de reduse, autoritățile au decis să solicite un credit de urgență de la Banca Mondială, pentru a ajuta agricultorii. Deocamdată, nu se cunoaște despre ce sumă este vorba.

„De când trăiesc, din 51, nu am mai văzut așa ceva…”

Nu am văzut de asta…iată acuș am 65 de ani…nu am mai văzut…”

Niciodată nu a mai fost așa nevoie… greu de tot”.

Serafim Cavcaliuc, din satul Micăuți, a investit 15 mii de lei în două hectare jumătate de grâu și porumb. Arșița necruțătoare însă l-a lăsat cu roada la pământ și cu un gust amar.

SERAFIM CAVCALIUC: „Suntem goi cu totul. Nici la animale nu avem ce da. Greu. Încă sunt dator la tractoriști. Nu le-am dat încă banii. Ei încă nu mi i-au cerut, dar nici nu știu de unde să-i dau…”

Ca să se răsplătească cu muncitorii spune că va fi nevoit să vândă porcii.

SERAFIM CAVCALIUC: „Am doi purcei. Trebuie să-i vând și să mă achit cu pământurile, dar pământ nu am nimic… Slab”.

Trist. Tot e uscat. Până la fund. Trist și murim…câte un pic..”

A fost compromisă și roada acestei femei, care vinde lactate la piață. Trei hectare de teren au fost pârjolite de secetă și arșiță. Pentru că nu mai are resurse ca să-și întrețină bovinele, femeia spune că va fi nevoită să renunțe la câteva dintre ele.

Am semănat, dar uitați-vă ce se face pe deal. Le tăiem seara și le punem în iesle la vaci. Prăpădul, nu știu ce vom face… Situația e grea anul acesta, foarte grea…”

Iar acest bărbat spune că are o experiență de 20 de ani în domeniul agricol, dar așa prăpăd pe câmpuri nu a mai văzut.

VOLOSCIUC ION, TRACTORIST: „Pe deal e gata…iată acolo stă …e plin. Trebuie de tăiat porumbul. Nu plouă. Niciodată nu a fost așa nevoie..”

Seceta i-a lăsat fără roadă și pe locuitorii din Ratuș și Porumbeni.

Avem vreo două bucățele de sote, 26 de sote. Porumb…tot uscat”.

Vreo 50 de sote – porumb, floarea-soarelui…nimic. Trebuie să ne rugăm la Dumnezeu. Deja e târziu, nu a plouat, nimic…”

Între timp, autoritățile anunță că vor solicita un credit urgent de la Banca Mondială pentru a ajuta fermierii, întrucât posibilitățile bugetare sunt extrem de reduse.

IGOR DODON, ȘEFUL STATULUI: „Există astfel de mecanisme și colegii din Guvern în următoarele zile vor avea primele contacte cu reprezentanții Băncii Mondiale, pentru a discuta acest subiect”.

La fel, Igor Dodon spune că s-a adresat Federației Ruse cu solicitarea de a ajuta țara noastră cu până la 50 de mii de tone de motorină, sub formă de ajutor umanitar. Aceasta va fi distribuită gratis agricultorilor. La sfârșitul lunii trecute, Guvernul a decis să aloce 200 milioane de lei pentru a susține agricultorii. Astfel că primii care vor beneficia de compensații sunt fermierii ale căror terenuri de grâu, orz sau rapiță au avut de suferit în proporție de peste 60 la sută. Un hectar va fi compensat cu 1000 de lei. Astăzi, Partidul Democrat le-a propus formațiunilor PSRM, PAS, Platforma DA să se întâlnească pe platformă parlamentară, pentru a discuta situația gravă din agricultură provocată de secetă.

RECOLTA, FĂCUTĂ „SCRUM” DE ARȘIȚĂ

Autoritățile au decis să solicite un credit de urgență de la Banca Mondială pentru a ajuta agricultorii

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram