Liber la vacanțe peste hotare, dar cu tot mai multe cazuri de COVID-19 de import. Mai mulți moldoveni au revenit din vacanțele în Turcia și Ucraina, infectați cu noul coronavirus. Deși, le revenire în țară este obligatorie autoizolarea, autoritățile recunosc că nu-i pot monitoriza pe toți cei care intră în țară. De aceea, responsabilii din sănătate cer populației să evite călătoriile în această vară și să respecte cu strictețe regimul de carantină, de două săptămâni.

ALEXEI CEBAN, MEDIC EPIDEMIOLOG, ANSP: „În ultimele 14 zile au fost înregistrate în jur de 10 cazuri pentru persoane revenite din Turcia de la odihnă și aproximativ același număr de cazuri a fost înregistrat a persoanelor care au revenit din Ucraina”.

Responsabilii din sănătate au declarat că Poliția nu reușește să monitorizeze toți cetățenii, obligați să stea în carantină 14 zile. Și asta pentru că numărul celor care revin în țară este destul de mare. De aceea, roagă cetățenii să dea dovadă de responsabilitate și să respecte indicațiile autorităților.

VIORICA DUMBRĂVEANU, MINISTRUL SĂNĂTĂȚII: „Clar că nu poate fi santinelă Poliția la fiecare persoană revenită în țară. Este un proces anevoios de supraveghere a persoanelor respective. Clar că ține și de responsabilitatea fiecăruia dintre noi de a respecta acest regim”.

Totuși, cea mai bună soluție, spun autoritățile, este renunțarea la odihnă pe timp de pandemie.

Un alt subiect abordat în cadrul ședinței de astăzi a responsabililor din sănătate a fost posibilitatea vaccinării pacienților împotriva COVID-19. Deși încă nu există un vaccin definitivat pentru profilaxia infecției, șeful Agenției Naționale pentru Sănătate Publică a anunțat că Republica Moldova stă în rând la medicamente.

NICOLAE FURTUNĂ, ȘEF, ANSP: „Astăzi nici o țară nu vaccinează, deoarece nu este un vaccin definitivat pentru uz uman, ca și element de profilaxie a infecției COVID, dacă ni se permite, noi tot stăm în rând, am avut o discuție recentă pe platforma Alianței Globale pentru Vaccinuri și Imunizări”.

Potrivit datelor prezentate de Ministerul Sănătății, săptămâna trecută s-au efectuat cele mai multe teste la COVID-19 și s-au înregistrat cele mai multe cazuri de infectare. Astfel, numărul bolnavilor a crescut cu 1,3 la sută, iar a celor vindecați a scăzut cu 22%.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!